Oraşul Codru riscă să rămână fără service-uri auto, după ce autorităţile locale au majorat taxa pentru deținerea încăperilor

Oraşul Codru din municipiul Chişinău riscă să rămână fără service-uri auto, după ce autorităţile locale au majorat taxa pentru deținerea încăperilor. Unii proprietari susţin că plățile de zeci de mii de lei îi sufocă, mai ales că numărul clienţilor s-a redus substanţial. Ei spun că nu văd altă soluţie decât să-şi închidă afacerile.

De 18 ani, Vladimir Dede deţine un service auto pe strada Mioriţa, situat pe teritoriul oraşului Codru. Încăperea se întinde pe o suprafaţa de 380 metri pătraţi, iar din acest an, agentul economic trebuie să achite o taxă locală de amplasare de 38 de mii de lei sau cu 2,5 ori mai mult decât în 2019.

„Până în acest an, plăteam o taxă de 16 mii de lei, care şi aşa era destul de mare pentru noi, fiind cu până la 60 la sută mai mult decât cea din Capitală”, a spus proprietarul unui service auto, Valentin Dede.

Valentin Dede declară că nu dispune de această sumă, deoarece pandemia a redus cu până la 70 la sută numărul clienţilor săi.

„Este imposibil să achiţi taxa. Cu ce să o plăteşti, dacă nu sunt clienţi? Este mai uşor să închizi service-ul auto, să trimiţi angajaţii acasă”, a menționat proprietarul unui service auto, Valentin Dede.

La sfârşitul anului trecut, autorităţile locale au modificat preţul taxei de amplasare. Mai exact, în 2019 aceasta constituia 250 de lei pentru un metru pătrat, dar era stabilit un plafon de 16 mii de lei. Însă în acest an a fost exclusă plafonarea şi a fost introdus tariful de 100 de lei pentru un metru pătrat.

Avocatul agentului economic susţine că decizia Consiliul Local este ilegală.

„După lege ei sunt obligaţi înainte ca să facă modificări serioase, inclusiv la taxa locală, ca să invite în comisie agenţii economici care o să fie afectaţi sau vizaţi prin mărirea taxei”, a afirmat avocatul, Octavian Grossu.

Primarul localităţii, Vladimir Munteanu, recunoaşte că taxa este exagerată, dar pasează responsabilitatea pe umerii consilierilor locali.

„Sunt de acord că este taxa mare. Hotărârea dată o ia Consiliul nu primarul. Toate întrebările la Consiliu”, a comunicat primarul oraşului Codru, Vladimir Munteanu.

Pe de altă parte, Secretarul Consiliului Local, Ruslan Cazacu, nu a putut justifica majorarea taxei.

„Orice decizie a Consiliului este un act administrativ, care poate fi contestat în instanţa de judecată. Consiliul are drept să adopte asemenea decizii, taxele la fel sunt stabilite de Consiliu”, a declarat secretarul Consiliului oraşului Codru, Ruslan Cazacu.

Proprietarul service-ului auto declară că a depus un demers la Consiliul Local, în vederea reducerii impozitului, dar acesta a fost respins. El susține că va înainta o nouă cerere și va depune o sesizare la Cancelaria de Stat. Dacă problema nu va fi soluționată, va ataca în judecată Consiliul Local din oraşul Codru.


Preluat de la: Publika.md