Orașul azer Barda, ținta unui nou atac cu rachete. Cel puțin 21 de oameni au murit şi 60 au fost răniți

Niciun semn de pace în regiunea separatistă Nagorno-Karabah. Cel puțin 21 de oameni au murit şi 60 au fost răniți după ce orașul azer Barda a fost ținta unui nou atac cu rachete.

Focuri de armă şi explozii de grenade s-au auzit și în alte localități azere. Potrivit Ministerului Apărării de la Baku, forțele militare armene ar fi deschis focul la Tartar și Goranboy, însă nu au fost raportate victime.

La Qubadli, soldații armeni și-ar fi abandonat armele și vehiculele militare pe câmpul de luptă și ar fi fugit. De cealaltă parte, Erevanul acuză Azerbaijanul de atacarea spitalului din Stepanakert. Azerii au anunţat că au răzbunat atacul de ieri din Barda, soldat cu patru morţi, între care și o fetiță de doar doi ani. Ei spun că au distrus mai multe unităţi de tehnică militară armene.

Între timp, în regiunea separatistă, situaţia e extrem de gravă. Mulți își lasă casele şi fug de teama războiului.

Localnicii din Tartar s-au refugiat în oraşul Barda, devenit și el ținta bombardamentelor:

„Ne facem griji că ne vor împușca. Cei mai afectați sunt copiii. Iată, aceștia sunt nepoții mei, trăim în școală”.

„Vreau doar să mă întorc, să-mi revăd pământul, să văd mormintele eroilor. Mai mult nu îmi trebuie nimic, nici măcar casă. Vreau să merg la mormintele eroilor, să îngenunchez și să sărut pământul natal”.

„Ne vom construi case în mizerie și vom trăi acolo, o vom face din scânduri, numai să ne întoarcem înapoi”.

Armenii stabiliți în Franța, Argentina și Israel organizează ample acțiuni de protest. Oamenii cer recunoașterea internațională a Artsakhului, provincia azeră separatistă din Karabah.

Joi, grupul de la Minsk se va reuni din nou pentru a identifica posibilități de soluționare a conflictului armeno- azer.


Preluat de la: Publika.md