ONU acuză armata israeliană că a blocat punctul de trecere de la Rafah în Gaza

„Ni s-a spus că nu va mai exista tranzit de personal sau de mărfuri în cele două sensuri pentru moment… Pentru cît timp? Nu ştiu. Dar aceasta este situaţia actuală”, a adăugat el. „Asta are un impact considerabil” asupra populaţiei, pentru că niciun ajutor nu mai poate intra nici prin punctul de trecere de la Kerem Shalom, vizat de tiruri de rachete, a subliniat purtătorul de cuvînt. În ceea ce priveşte punctul de trecere de la Erez, redeschis recent de Israel, orice ajutor care ar putea trece trebuie supus controlului autorităţilor israeliene, a declarat un purtător de cuvînt al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), James Elder, într-un alt briefing.

Armata israeliană a trimis tancuri marţi la Rafah şi a preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere cu Egiptul, afirmînd că desfăşoară o operaţiune de „combatere a terorismului” în „zone specifice” din estul Rafah.

ONU este cu atît mai preocupată de faptul că nu există rezerve importante în Gaza, întrucît tot ajutorul care pătrundea pînă acum în enclavă era imediat distribuit populaţiei. Astfel, a spus purtătorul de cuvînt, „nu există decît o foarte, foarte redusă rezervă de carburant, de circa o zi”, explicînd că din moment ce prin punctul de la Rafah nu este introdus carburant, această rezervă „este pentru întreaga operaţiune umanitară” în Gaza.

„Este vorba în principal de motorină, pentru a menţine în stare de funcţionare camioanele şi generatoarele”, a precizat Laerke. Dacă acest carburant este blocat, „ar fi o manieră foarte eficientă de a îngropa operaţiunea umanitară”, a adăugat purtătorul de cuvînt.

La rîndul său, o purtătoare de cuvînt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Harris, a explicat că nu există excepţii. „Punctul de trecere a fost închis ieri (luni – n.r.) şi nu au existat excepţii, nici personal care intră sau iese, nici evacuări, nimic. Şi cred că va fi la fel şi astăzi, adică nu vor fi nici intrări, nici ieşiri”, a spus ea.


Preluat de la: Noi.md