OMS nu susține imunitatea colectivă: A lăsa noul coronavirus să circule liber nu este o opțiune

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății spune că a lăsa virusul să circule nu este o opțiune, așa cum au sugerat unele voci, referindu-se, bineînțeles, la mult discutata „imunitate colectivă”.

„Niciodată în istoria sănătăţii publice, imunitatea colectivă nu a fost utilizată ca strategie pentru a reacţiona la o epidemie şi cu atât mai puţin la o pandemie. Este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic. A lăsa cale liberă unui virus periculos, pe care nu îl înţelegem încă pe deplin, este pur şi simplu contrar eticii. Nu este o opţiune”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Pandemia de coronavirus a făcut un milion de morți la nivel global. În cele mai multe țari, 10% din populație a fost infectată cu Covid-19, transmite Ghebreyesus.

Pe de altă parte, nu există suficiente informații despre imunitatea de care se bucură cei care au contractat Covid și mulți oameni s-au reinfectat.

„Cele mai multe dintre persoanele infectate dezvoltă o reacție imunitară, dar nu știm dacă aceasta este durabilă”, transmite șeful OMS.

Imunitatea colectivă este un concept folosit în campaniile de vaccinare și Ghebreyesus a precizat că, în cazul variolei, este nevoie ca 95% din populația unei țări să fie vaccinată pentru ca restul de 5% de persoane nevaccinate să fie protejate. În cazul poliomelitei, procentul este de 80%.

OMS îi îndeamnă pe liderii Europei să ia măsuri urgente pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Directorul pentru situaţii de urgenţă de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Mike Ryan, a îndemnat, vineri, guvernele din Europa să ia măsuri urgente pentru a reduce transmiterea noului coronavirus, inclusiv interzicerea evenimentelor la care se adună multe persoane, astfel încât să nu fie nevoite să aplice iar starea de urgenţă, scrie Reuters.


Preluat de la: Publika.md