OMS: Criza pandemiei de COVID-19 a afectat sănătatea psihică a milioane de oameni

“Pentru mulţi oameni, lipsa interacţiunilor sociale, din cauza pandemiei, a avut efecte profunde asupra sănătăţii mentale”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă organizată la sediul OMS din Geneva.

Oficialul a declarat că perioada de criză generată de Covid-19 a avut impact asupra sănătății mentale a milioane de oameni, în contextul stărilor de anxietate şi a temerilor cauzate, dar şi prin perturbarea serviciilor de sănătate psihică.

„Oamenii aflaţi în unităţi medicale de termen lung, precum centrele de asistenţă şi instituţiile psihiatrice, sunt expuşi riscurilor crescute de infectare. Mulţi profesionişti din domeniul sănătăţii psihice au fost infectaţi cu noul coronavirus; iar unele unităţi de sănătate mentală au fost închise pentru a fi transformate în centre de tratament pentru Covid-19″, a explicat șeful OMS.

Oficialul OMS a mai precizat că sănătatea mentală era deja “o problemă neglijată pe plan mondial”, în condițiile în care trei milioane de oameni mor anual din cauza problemelor cu alcoolul, iar la fiecare 40 de secunde o persoană se sinucide, însă cu toate acestea sunt foarte puține persoane care au acces la servicii de calitate pentru sănătatea mentală.

“De Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale, pe 10 octombrie, OMS va organiza pentru prima dată un eveniment online global de consiliere în materie de sănătate mentală”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Preluat de la: Publika.md