OMS: COVID-19 are urmări foarte grave pe termen lung, atât la pacienţii spitalizaţi, cât şi la cei vindecaţi acasă

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a tras un semnal de alarmă în privinţa urmărilor severe, pe termen lung, de care ar putea suferi pacienţii cu COVID-19, informează Agerpres.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a precizat că aceste efecte pot apărea la oricine, și la tineri infectați cu noul coronavirus, şi la vârstnici, indiferent dacă sunt trataţi în spital sau acasă. ”În cazul unui număr semnificativ de persoane, acest virus provoacă o serie de efecte grave pe termen lung, scrie libertatea.ro.

Deşi numărul exact al persoanelor care se confruntă cu efecte pe termen lung nu este clar stabilit încă, simptome şi complicaţii post-COVID-19 au fost raportate atât la pacienţi spitalizaţi, cât şi la cei trataţi acasă”, a declarat directorul general al OMS.

De asemenea, oficialul OMS a spus că este îngrijorător spectrul vast de simptome care fluctuează în timp, care se suprapun adesea şi pot afecta tot organismul. Simptomele care afectează foştii pacienţi pot dura luni de zile şi pot include epuizare severă, probleme de respiraţie, palpitaţii sau probleme de memorie, care pot face imposibilă întoarcerea la muncă sau la viaţa normală.

Directorul OMS a criticat strategia ”imunizării în masă”, care ar fi ”inadmisibilă din punct de vedere moral şi irealizabilă”. Potrivit oficialului OMS, ”imunizarea în masă” ar provoca alte milioane de decese şi ar condamna un număr semnificativ de oameni la suferinţe înainte de recuperarea completă. ”Până vom avea un vaccin, guvernele şi oamenii trebuie să depună toate eforturile pentru a opri transmisia, care este cel mai bun mod de a preveni consecinţele post-COVID-19 pe termen lung”, a afirmat şeful OMS.


Preluat de la: Publika.md