Obsesia pentru alimentația sănătoasă și fitness poate trece într-o tulburare periculoasă

Boala se numeşte ortorexie și poate duce chiar la deces. Iar o echipă de cercetători a observat că unele rețele sociale încurajează prin vedetele influente care postează acolo astfel de comportamente care pot duce la această tulburare periculoasă.

Ortorexia nu este o afecțiune ușoară sau inofensivă. Netratată, poate duce la subnutriție și probleme de sănătate, dar poate afecta și sănătatea mintală, poate duce la comportamente obsesive și degradarea calității vieții. Odată ce suferi de o tulburare de alimentație, recuperarea devine un proces lung și greu care implică uneori mai multe recăderi.

Un studiu efectuat de oameni de știință de la UCL în 2017 a arătat că utilizarea mai frecventă a Instagram este asociată cu o probabilitate crescută de a dezvolta ortorexia. Nicio altă platformă de social media nu a avut o astfel de asociere. Studiul a menționat în mod specific comunitatea pentru o alimentație sănătoasă de pe Instagram, care a arătat o prevalență mai mare a simptomelor ortorexiei, pe care cercetătorii au avertizat-o că ar putea avea efect asupra urmăritorilor lor care ar putea copia comportamentul, crezînd că sînt sfaturi sănătoase.

În timp ce discuțiile publice se grăbesc să identifice obezitatea drept o problemă de sănătate, ortorexia și dependența de fitness nu primesc aceeași catalogare, pentru că deseori persoanele care suferă de aceste afecțiuni arată sănătoase și se încadrează în idealurile privind modul în care dorim să arătăm la trup. Dar, poate ar trebui să punem sub semnul întrebării acest lucru și presiunile la care sînt supuși oamenii ca să arate într-un anumit fel, presiuni pe care Instagram le încurajează activ.


Preluat de la: Noi.md