Obezitatea la copii ar putea avea o cauză genetică

Pediatrii de la Spitalul de Copii din Philadelphia au identificat o variantă genetică puternic asociată cu obezitatea la copii. Descoperirea, publicată în revista Cell Genomics, oferă noi perspective asupra cauzelor obezității infantile și deschide calea către posibile tratamente.

  Studiul oferă noi informații despre importanța unei regiuni a sistemului nervos, hipotalamusul, și despre rolul acestuia în obezitatea infantilă comună. Atât factorii de mediu, cât și cei genetici joacă un rol critic în incidența crescută a obezității infantile. Studii anterioare arată cum căile neuronale din hipotalamus reglează consumul de alimente și sunt regulatori-cheie ai bolii.

Studiul a comparat genomul copiilor obezi cu cel al copiilor cu greutate normală. Rezultatele au arătat o variantă genetică specifică, situată pe cromozomul 12, numită „rs7132908″, care este asociată doar cu obezitatea infantilă, nu și cu obezitatea la adulți. „Varianta descoperită este asociată cu unul dintre cele mai puternice semnale genetice găsite vreodată pentru obezitatea infantilă”, explică autorul studiului, Sheridan Littleton, potrivit Mediafax.

Obezitatea are o ‘adresă’, pe  cromozomul 12   În experimente, cercetătorii au arătat că această variantă este potențial asociată cu o reducere a neuronilor din regiunea hipotalamică. „Cu cercetări suplimentare, există potențialul de a descoperi cum această variantă genetică ar putea deveni ținta unor noi terapii special concepute pentru a trata obezitatea infantilă”, adaugă el, conform ANSA. Pe lângă obezitatea infantilă, s-a constatat că locașul în cauză este legat de o serie de probleme de sănătate conexe, inclusiv o susceptibilitate ridicată la diabetul de tip 2, un procent crescut de grăsime corporală la copii și adulți și o vârstă mai timpurie a menstruației. „Această lucrare subliniază și mai mult modul în care creierul este central în genetica obezității și ne oferă o strategie pentru studii ulterioare”, concluzionează cercetătorii.


Preluat de la: Timpul.md