"Oaspeții" neobișnuiți amenință rezidenții și vizitatorii din Cipru

Această specie de insectă, cunoscută sub numele de „mușcătorul de degete”, nu a mai fost văzută pînă acum pe insulă. Ea reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință și a captat interesul publicului prin dimensiunea sa impresionantă și comportamentul agresiv.

Potrivit GreenProphet, oamenii de știință de la Asociația pentru protecția patrimoniului natural și a biodiversității din Cipru au colectat informații despre apariția acestei insecte, care se găsește pe coasta de est a insulei.

Gîndacul uriaș de apă, cunoscut și sub numele de gîndacul electric, trăiește în iazuri și în apele cu curgere lentă. De obicei, se găsește în țările mediteraneene învecinate, precum Grecia, Turcia și Israel. Această specie este cunoscută pentru comportamentul său de vînătoare și pentru capacitatea sa de a ataca diverse animale, inclusiv pești, broaște țestoase și chiar păsări.

Gîndacul de apă uriaș este cel mai mare gîndac adevărat european și cea mai mare insectă acvatică din Europa, atingînd dimensiuni de pînă la 12 cm. Mușcăturile sale pot fi foarte dureroase, așa că o întîlnire cu aceasta este un motiv de îngrijorare.

Apariția acestei insecte în Cipru a fost înregistrată datorită rapoartelor turiștilor și localnicilor care au împărtășit fotografii și videoclipuri pe rețelele de socializare și pe platformele online de observare a naturii. Unele exemplare au fost colectate pentru a fi studiate în continuare, iar oamenii de știință continuă, de asemenea, monitorizarea pentru a urmări răspîndirea speciei pe insulă.

Deși încă nu au fost detectate alte zone în care să fie detectată prezența gîndacilor de pat pe insulă, oamenii de știință continuă să monitorizeze și să analizeze impactul potențial al introducerii sale asupra ecosistemului cipriot.


Preluat de la: Noi.md