Oamenii de știință au identificat mai multe specii de păsări care învață să cînte cînd sunt încă în ou

În timpul unor studii anterioare, oamenii de știință au descoperit că femelele anumitor specii de păsări cîntă pentru ouăle lor. De asemenea, s-a constatat că păsările care au crescut în același cuib puteau apoi să cerșească mîncare de la mama și de la tatăl lor cîntînd cîntece aproape identice, amintind de cîntecele pe care le auzeau cînd erau embrioni. Acuratețea reproducerii lor era mai bună dacă mama le cînta mai încet. Noul studiu, publicat în The American Naturalist, a constatat că cel puțin opt specii înrudite prezintă acest comportament: rață sălbatică safir, rață sălbatică azurie, rață sălbatică cu spatele roșu, rață sălbatică cu aripi albe, rață sălbatică cu umerii roșii, rață sălbatică pestriță, rață sălbatică cu capul mov și rață sălbatică de iarbă.

Cercetătorii au înregistrat că femelele tuturor acestor specii au cîntat pentru ouăle lor necoapte începînd cu a 10-a zi de incubație. Acest lucru se întîmpla atunci cînd nicio altă pasăre nu era văzută în apropiere. Puii, au constatat observatorii, au răspuns la cîntec prin schimbarea ritmului cardiac.

Oamenii de știință nu știu exact cum anume și-au dezvoltat aceste păsări capacitatea de învățare timpurie, dar sugerează că această vocalizare le poate ajuta să evite să fie păcălite de cucuvea, care tinde să își planteze ouăle în cuiburile altor păsări. Astfel, atunci cînd ouăle eclozează, femelele vor putea să distingă puii altora prin cîntecul incorect. De asemenea, se sugerează că acest comportament ar fi fost transmis la rațele sălbatice de la strămoșul lor comun cu milioane de ani în urmă.


Preluat de la: Noi.md