A început perioada prăşitului, iar la sate, oamenii stau mai mult pe câmp decât acasă. Gospodarii spun că după ploile din mai, buruienele au acoperit ogoarele.
Familia Dosca din satul Lozova, Strășeni, are aproape un hectar semănat cu porumb. Tot acolo cresc câţiva pomi fructiferi și viță de vie. Gospodarii nu au încredere în prășitul mecanizat, aşa că se bazează pe sapa tradiţională.
„Instrumentul pentru lucrul de la câmp se gătește de cu seară: se pun în apă sapele, ca ele să nu joace în coadă atunci când te duci la săpat sau la prășit”, a spus locuitorul satului Lozova, Constantin Dosca.
Iar cei care pleacă la muncă îşi pregătesc şi merindele.
„Traista n-o lepădăm, că-i mai bune decât toate. Punem în ea vreo două oușoare, vreo două cepușoare, plăcințelele. Noi ne pornim la lucru, la deal, la prășit”, a menţionat gospodina din Lozova, Elena Dosca.
Când pregătirile sunt gata, oamenii pleacă la câmp.
Traista cu mâncare e agăţată de ramura unui nuc, iar gospodarii se ocupă de treabă.
„Te trezești frumușel cât mai dimineață. Când a răsări soarele să fii deja în câmp. Dacă vii dimineață, toate păsările îți cântă și începi a lucra cu voinicie”, a afirmat locuitorul satului Lozova, Constantin Dosca.
„Asta e ca un fel de relaxare sufletească, când vii la deal. E liniște, cântă păsările”, a spus gospodina din Lozova, Elena Dosca.
Munca pe câmp se încheie odată ce soarele este sus. În jurul orei 10:00, când afară erau deja aproape 30 de grade, familia Dosca s-a îndreptat spre casă.
Preluat de la: Publika.md