O treime din teritoriul României și 40% din suprafața agricolă se află în zone care prezintă risc de deșertificare

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, că o treime din teritoriul României și 40% din suprafața agricolă se află în zone care prezintă risc de deșertificare.

„Amplificate de schimbările climatice, deșertificarea și seceta sunt provocări pentru întreaga lume, afectând inclusiv România. Potrivit ONU, la nivel global, numărul și durata secetelor au crescut cu 29% față de anul 2000, iar, dacă nu se iau măsuri urgente, seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii până în 2050. Degradarea terenurilor are un impact direct asupra veniturilor și a sănătății oamenilor. O treime din teritoriul României și 40% din suprafața agricolă se află în zone care prezintă risc de deșertificare. Deșertificarea influențează negativ ecosistemele, productivitatea terenurilor agricole și nivelul de trai al oamenilor, în special al celor deja vulnerabili, punând în pericol deopotrivă securitatea alimentară, economia și mediul înconjurător”, a transmis șeful statului. Iohannis spune că România este parte a eforturilor internaționale de îmbunătățire a situației terenurilor, precum și de combatere a deșertificării și a secetei și este esențial să fie continuate demersurile în acest sens. „Pentru că la nivel național creșterea temperaturilor medii anuale și scăderea cantităților medii anuale de precipitații au devenit două tendințe predominante, România investește cu prioritate în creșterea capacității de a înțelege și a gestiona eficient seceta. Astfel, în scurt timp va deveni operațional în România Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al Organizației Meteorologice Mondiale, care va sprijini dezvoltarea durabilă a sistemelor agricole în contextul accelerării schimbărilor climatice. În ultimii ani, au fost implementate în țara noastră cu ajutorul fondurilor europene măsuri legate de protejarea pădurilor, de extinderea suprafețelor de pădure și de practicile agricole sustenabile. Prin Programul Național de Redresare și Reziliență au loc activități de împădurire a terenurilor degradate și nisipoase și de reconstrucție a habitatelor forestiere”, a subliniat acesta.

Șeful statului a precizat că atenția în procesul de împădurire trebuie acordată în special județelor cu deficit de pădure, terenurilor degradate și zonelor expuse unui risc suplimentar de deșertificare în contextul schimbărilor climatice. „Sunt foarte importante dezvoltarea pădurilor urbane și refacerea inelelor verzi din jurul marilor orașe, care se confruntă cu un grad sporit de poluare a aerului”, a continuat el.


Preluat de la: Timpul.md