O pacientă a venit cu insectele în bagaje și în documentele medicale

Ploșnițele au ajuns și la Spitalul Militar din București: O pacientă a venit cu insectele în bagaje și în documentele medicale Se face dezinsecție specială, la Spitalul Militar din București, din cauza ploșnițelor. Medicii au găsit aceste insecte periculoase și foarte greu de stârpit pe hainele și în bagajul unei paciente.
În ultima vreme, ploșnițele au apărut în orașe mari, cum este Parisul, dar și în București, iar oamenii apelează disperați la firme specializate. Din păcate, măsurile preventive nu prea au efect, iar biocidele pot fi folosite abia când apar ploșnițele. O pacientă de 51 de ani a ajuns la Unitatea Clinică de Primiri Urgențe a Spitalului Militar pentru că se simțea rău. La triaj medicii au constatat că avea ploșnițe în haine și pe documentele medicale cu care venise.

Reprezentanții spitalului au restricționat accesul pacienților în zona potențial infestată, iar femeia a fost izolată, igienizată. Apoi au anunțat Direcția de Sănătate Publică. Conform normelor epidemiologice, timp de două zile consecutiv s-au efectuat curățenia și dezinsecția, iar procedurile vor continua săptămânal, cel puțin o lună, potrivit stirileprotv.ro. Spitalele sunt obligate să aibă contracte cu firme pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

De ce ploșnițele sunt greu de stârpit Ana Mareș, director de îngrijiri Spitalul Bagdasar Arseni: „Noi avem un plan anual de dezinsecție, lunar firma vine și se duce în toate încăperile, în toate spațiile, pentru efectuarea acestei dezinsecții. Pentru ploșnițe, am înțeles că numai în momentul în care eclozează, abia atunci se pot utiliza niște substanțe speciale pentru așa ceva”. Alexandru Labeș, director firma de deratizare, dezinsecţie: „O infestare normală, incipientă spre medie, ar dura în mod normal 20 zile, în care se fac trei etape de intervenţie pentru a acoperi întreg intervalul de eclozare a ouălor. Ouăle de ploşniţă nu sunt afectate de niciun biocid”. Din această cauză, sunt greu de stârpit. Ploșnițele sunt insecte care trăiesc și își depun ouăle prin crăpăturile pereților sau ale mobilelor. Ies noaptea pentru a se hrăni cu sângele omului ori al păsărilor, iar în timpul zilei rămân ascunse. Ana Mareș, director de îngrijiri Spitalul Bagdasar Arseni: „Cel mai simplu ar fi să urmărim aşternuturile, cearşafurile, eu recomand întotdeauna clienţilor noştri o procedură destul de simplă. Să se folosească aşternuturi în totalitate albe şi să facă câteva treziri în timpul nopţii, punem ceasul să sune şi cercetăm cu atenţie lenjeriile”. Ploșnița de pat nu este cunoscută ca fiind vectorul vreunei boli, dar înțepătura ei se poate infecta. Este foarte asemănătoare cu alte înțepături de insecte, arată ca o pată roşie umflată şi este însoţită adesea de mâncărime.


Preluat de la: Timpul.md