O nouă formă de COVID-19, mai îngrijorătoare, a fost descoperită de specialiști

Specialiștii au descoperit că în cazul unor pacienți simptomele persistă pe termen lung. Potrivit statisticilor oferite de Oficiul Naţional de statistică din Marea Britanie, 20% dintre persoanele infectate rămân cu simptome debilitante (capabile să provoace dizabilităţi, un handicap) timp de până la 6 săptămâni.

Pe de altă parte, 10% dintre pacienţi, chiar dacă nu au necesitat spitalizare sau îngrijire suplimentară la început se confruntă cu simptom până la trei luni. Este ceea ce acum experții numesc Covid de lungă durată (Long Covid).

„Am avut pacienţi bolnavi de Long Covid care mi-au spus că au luat anumite suplimente alimentare sau anumite vitamine şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Am avut însă şi pacienţi care mi-au spus că nu s-au tratat cu nimic şi s-au vindecat de la sine. Nu există în momentul de faţă un tratament care să accelereze recuperarea persoanelor ce suferă de COVID de lungă durată”, a explicat dr. David Strain, membru al Asociaţiei Medicale Britanice.

Medicul afirmă că „nu se cunosc în momentul de faţă motivele concrete pentru care anumite persoane infectate cu SARS-CoV-2 se refac mai repede, iar altele mult mai târziu. Însă, există nişte bănuieli. Unul dintre motive, potrivit cercetărilor pe care le-am efectuat până acum, ar fi legat de mitocondrii, mai exact de putere celulelor din corpul uman.

Alţi specialişti consideră că COVID-ul de lungă durată ar fi de fapt o afecţiune autoimună declanşată de anticorpii care se formează în organism odată ce omul a contactat boala şi care, la un moment dat, luptă chiar împotriva organismului în sine. Alte voci susţin că boala a afectat iremediabil organismul iar sechelele rămân pe viaţă. Concluzia este că în acest moment nu ştim.

Este foarte probabil să existe mai multe cauze, nu numai una singură”, afirmă specialistul, scrie antena3.ro.


Preluat de la: Publika.md