O monedă din aur, evaluată la câteva milioane de euro. Explicația experților

O monedă rară din aur din perioada romană, care comemorează asasinarea lui Iulius Caesar, ar putea valora pe piață câteva milioane de euro, susțin experții în numismatică, scrie libertatea.ro.

Potrivit lui Mark Salzeberg, un expert american, moneda a fost bătută în anul 42 î.Hr., la doi ani după faimosul asasinat, și este ”una dintre cele mai valoroase monede ale lumii antice”. Pe aversul monedei este inscripționat portretul lui Marcus Iunius Brutus, unul dintre asasinii lui Caesar, iar pe revers sunt două pumnale și cuvintele „EID MAR”, o prescurtare latină pentru Idele lui Marte, ceea ce înseamnă 15 martie, zi devenită celebră odată cu asasinarea lui Caesar din 44 î.Hr.

Monedele de acest gen au început să intre în circulație la un an după moartea lui Cezar. Moneda, care se află în stare bună într-o colecție privată din Europa, va fi scoasă la licitație la Londra, pe 29 octombrie.

„Estimarea conservatoare de dinaintea licitației este de 500.000 de lire sterline (548.511 euro), însă, având în vedere raritatea monedei, arta și locul important din istorie, nu aș fi surprins dacă s-ar vinde cu câteva milioane”, a adăugat Salzberg, potrivit Fox News.


Preluat de la: Publika.md