O femeie din Guatemala și-a pierdut toți cei 22 de membri ai familiei în timpul uraganului Eta

Ploile dezlănțuite de uraganul Eta au răsturnat copaci, au format torenți de apă și au dărâmat părți ale unui munte deasupra satului Queja din regiunea Alta Verapaz, Guatemala, îngropând zeci de oameni în casele lor. Printre ei și 22 de membri ai aceleiași familii, notează The Guardian, citat de libertatea.ro.

În timp ce ploile torențiale continuau să declanșeze, sâmbătă, alunecări de teren în Queja, o femeie, Gloria Cac, membră a poporului Poqomchi, era devastată de pierderea a 22 de membri ai familiei, după ce o bucată din munte s-a prăbușit în sat. Femeia, încă șocată de ceea ce i s-a întâmplat într-o clipă din cauza furiei dezlănțuite a naturii, purta un copil mic în brațe.

“Toată familia mea a dispărut, eu sunt singurul supraviețuitor. Tatăl meu, mama, frații, mătușile și bunicii au plecat cu toții. Douăzeci și doi de membri ai familiei”.

Gloria Cac, singura supraviețuitoare a familiei Francisco Muz, un general pensionar care ajuta la eforturile de salvare, a declarat că alunecările de teren nu s-au oprit din cauza ploilor continue din zona muntoasă.

“Această tragedie națională este centrată în San Cristobal Verapaz, în satul Queja”, a spus Francisco Muz.

Uraganul Eta a lăsat în urma sa cel puţin 150 de morţi şi dispăruţi în Guatemala, cel mai grav bilanţ din America Centrală, înainte de a se întoarce în Marea Caraibilor.

“Bilanţul (încă) neoficial este de aproximativ 150 de morţi”, a declarat preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, într-o conferinţă de presă.

Ploile torenţiale aduse de Eta au afectat şi Costa Rica, Panama, El Salvador, dar şi Mexicul, unde autorităţile din Chiapas, unul dintre cele mai sărace state din ţară, au anunţat descoperirea a cel puţin 20 de morţi, în principal victime ale râurilor ieşite din matcă.

CITEȘTE ȘI: Furtuna Eta a lovit Cuba. Zeci de mii de persoane au fost evacuate


Preluat de la: Publika.md