O familie de dresori din Capitală nu mai are cu ce să-și întrețină animalele și cere ajutorul oamenilor

Pandemia de COVID-19 a afectat și activitatea artiștilor de circ. O familie de dresori din Capitală susține că nu mai are cu ce să-și întrețină animalele și cere ajutorul oamenilor. Ei speră să-și poată relua activitatea cât mai curând, deoarece se apropie sezonul de iarnă de când nu vor putea activa din nou până în primăvară.

De mai bine de două decenii, Ivan Rotari şi soția sa cutreieră lumea cu diverse programe artistice. De cinci ani, aceștia activează doar în Moldova, iar ultimul spectacol de circ l-au avut în decembrie. Bărbatul spune că în martie trebuia să înceapă un nou sezon, cu un program artistic special, dar pandemia le-a dat planurile peste cap, iar acum nu mai au nici cu ce să-și hrănească animalele.

”Boala asta nu se mai termină și mai departe nici nu știu ce să fac. Mulți îmi spun să le dau la grădina zoologică. Cum să le dau dacă asta e profesia mea, acestea sunt animalele mele, sunt ca copiii mei, i-am crescut de mici? Mai ales că pandemia asta nu o să dureze toată viața”, spune Ivan Rotari.

Dresorii au patru urși, doi lupi, cinci vulpi și 12 câini care trebuie hrăniți de două ori pe zi. Vulpile și câinii stau acasă la dresori, iar urșii și lupii sunt ținuți în voliere într-o pădure din raionul Ialoveni. Ivan Rotari susține că de la începutul pandemiei avea rezerve de bani, dar acum se împrumută ca să poată întreține animalele.

”Sunt cheltuieli mari. În jur la o mie de lei pe zi se duce pe mâncare la toate animalele. La repetiție cu vulpile numaidecât carne, salam, cașcaval”, spune dresorul.

Dresorul nu-și poate imagina viața fără aceste animale și încearcă să le creeze tot confortul. Chiar și în pandemie, repetițiile continuă, doar că în beciul casei.

”Sunt trucuri pe care eu nu le pot face în beci. Timp de atâtea luni, animalele cred că au uitat cum se fac. O să trebuiască să le fac din nou repetiție, dar când repeți trucurile este foarte greu, deja mai bine faci unul nou, decât să-l aduci pe acela”, a spus Ivan Rotari.

Bărbatul spune că ar fi foarte bine dacă li s-ar permite să organizeze spectacole de circ măcar cu trei sute de oameni. Astfel ar putea câștiga un ban pentru hrana animalelor, dar și pentru a întoarce datoriile. Ivan spune că este gata să lucreze și în aer liber, dacă alte soluții nu sunt.

”Nu va fi programul nu va fi acela, nu vor fi numere aeriene, cu animalele va fi mai greu de lucrat în aer liber, că ele sunt deprinse în manej. Noi pe iarbă le dăm voie să se plimbe și când o să le scoatem la lucru, ele or să creadă că noi le-am dat drumul să se joace, să se odihnească”, a mai spus dresorul.


Preluat de la: Publika.md