Fadei Nagacevschi: Curtea Constituțională a blocat nu doar proiectul, dar și țara

Curtea Constituțională a blocat, în principiu, inițiativa de modificare a Constituției, agreată cu Comisia de la Veneția. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției Fadei Nagacevschi în cadrul unei conferințe de presă.

”Acest proiect a fost agreat în strictă conformitate cu Comisia de la Veneția, a fost agreat cu Uniunea Europeană. Și urmare a tuturor înțelegerilor pe care le-am avut cu partenerii de dezvoltare, am transmis acest proiect la Curtea Constituțională. Proiectul a fost expediat la data de 1 iulie 2020. Astăzi, 22 septembrie 2020, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a blocat, în principiu, ințiativa de modificare a Constituției”,  a declarat Nagacevschi.

În urma deciziei CC, Nagacevschi a declarat că va trimite o adresare către Comisia de la Veneţia, dar și Uniunii Europene, pentru a explica, „cum să acţionăm în continuare”.

”De ce când se fac acțiuni eficiente pentru a reforma sistemul judecătoresc, pentru a limita influența politicului asupra sistemului judecătoresc, Curtea Constituțională intervine și blochează într-un mod, cel puțin, imprevizibil, această inițiativă?”, se întreabă ministrul, menționând că prin decizia sa, CC a blocat nu doar proiectul, dar și țara.

”Această Curte Constituțională a blocat anterior un credit de finanțare, iar astăzi, datorită acestui aviz, devine imprevizibilă punerea în aplicare a acordului cu UE, deoarece acest proiect de lege este un element al draft-ului Memorandumului de înțelegere cu FMI. În condițiile date, cum trebuie să negocieze guvernul finanțarea Republicii Moldova inclusiv de către FMI?”. se întreabă Fadei Nagacevschi. 

Ministrul Justiției a anunțat că miercuri dimineața va pleca la Strasbourg pentru a analiza modalităţile de depăşire a acestei situaţii.

”Eu sper că datorită acestul aviz noi nu vom ajunge din nou într-o zonă gri, când toți partenerii de dezvoltare își vor întoarce spatele Republicii Moldova”, a mai spus Fadei Nagacevschi.

CITEȘTE ȘI CC a dat un aviz parțial negativ la proiectul Guvernului de modificare a Constituției


Preluat de la: Publika.md