Astfel de piese contrafăcute includ senzori de evacuare care sînt prea mici pentru a purta etichete sau marcaje de identificare. Un sistem special de camere captează detaliile unice selectate care nu sînt în mod normal vizibile cu ochiul liber, stocînd datele într-un „cloud impenetrabil” și permițînd autentificarea cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone.
„Este ca și cum te-ai uita la amprenta digitală a cuiva, o amprentă unică ce nu poate fi copiată”, a declarat inventatorul Origify, Oliver Steinbis.
„Datorită pragurilor statistice ale algoritmului nostru, este imposibil să se identifice o imagine neînregistrată ca fiind originală. Chiar și în cazul printurilor de artă din aceeași producție, imaginile sînt recunoscute în mod unic.”
Fiind un iubitor de artă, și-a dat seama brusc că ar putea extinde utilizarea sa la picturi, gravuri și sculpturi. Chiar dacă o lucrare a fost supusă unei restaurări, zonele neatinse vor oferi în continuare date cruciale. Steinbis urmează să se întîlnească luna viitoare cu șefii de securitate ai muzeelor europene.
În Germania, un angajat al Deutsches Museum din Munchen a înlocuit trei tablouri cu falsuri și a vîndut originalele pentru a-și cumpăra un Rolls-Royce și alte obiecte de lux, în 2023. Angajatul, care lucra la arhive, a luat tabloul Es war einmal (A fost odată ca niciodată) al artistului art nouveau Franz von Stuck, 1891. El l-a înlocuit cu un fals și a vîndut originalul prin intermediul casei de licitații germane Keterrer Kunst pentru 70.000 de euro. A mai furat alte trei tablouri ale unor artiști germani din secolul al XIX-lea, dintre care a reușit să vîndă două la licitație.
Preluat de la: Noi.md