O cercetătoare chineză, arestată în SUA pentru că a ascuns legăturile cu armata din ţara sa

Tensiunile între Statele Unite şi China continuă să crească. Cercetătoarea chineză suspectată că a ascuns legăturile cu armata din ţara sa atunci când a solicitat şi primit viză americană, a fost reţinută. S-a întâmplat în momentul în care Juan Tang ieşea din consulatul Chinei din San Francisco.

Femeia este unul dintre cel patru presupuşi membri ai armatei chineze care au comis fraude similare la obţinerea vizei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la zece ani de închisoare şi amenzi de 250 de mii de dolari.

Tensiunile între China şi Statele Unite au pornit după ce autorităţile americane au dispus închiderea consulatului chinez din oraşul Houston şi le-au dat funcţionarilor chinezi termen de 72 de ore să părăsească ţara. Washingtonul susţine că a luat această decizie pentru a proteja proprietatea intelectuală şi securitatea cetăţenilor americani. Presa de peste ocean scrie că demersul are legătură cu atacurile informatice şi spionajul, desfăşurate de grupările de hackeri chinezi. Beijingul a reacţionat prompt şi a decis să închidă Consulatul Statelor Unite de la Chengdu din sud-vestul ţării. Ministerul chinez de Externe a informat diplomaţii americani despre încetarea tuturor activităţilor lor şi revocarea licenţei consulatului.


Preluat de la: Publika.md