Numărul șomerilor din Republica Moldova s-a redus: care este motivul

Doar în primele cinci luni ale anului în curs, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă şi-au găsit un loc de muncă peste 3. 100 de șomeri, faţă de 3665, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Printre cele mai solicitate domenii sînt agricultura, industria prelucrătoare şi comerţul.

Pentru persoanele fără o pregătire profesională sînt organizate programe de formare.

Potrivit autorităţilor, au rămas fără ajutor de şomaj persoanele care au refuzat de două ori ofertele de angajare propuse de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

ANNA GHERGANOVA, șef, Direcția politici ocupaţionale şi de reglementare a migraţiei forței de muncă, MMPS: „Noi considrerăm că aceasta va motiva oamenii să-şi caute mai active un loc în rîndul celor care nu doreau să muncească şi doar stăteau şi aşteptau să primească ajutor social. Plus angajatorii vor avea acces la forţă de muncă mai multă. Pînă acum aceste persoane nu vroiau să accepte un loc de muncă, dar neavînd avest venit oficial vor fi nevoiţi să iasă la lucru pe piaţa munciii.”

Numărul mare de şomeri care beneficiază de ajutor social are efecte negative asupra economiei Republicii Moldova, susţin experţii.

ALIC BÎRCĂ, expert în domeniul politicilor sociale: „Ajutorul social este o formă care demotivează forţa de muncă să activeze în cazul de faţă. Chiar dacă începînd cu 1 ianuarie 2023 salariu minim a crescut la cinci mii de lei, în cazul de faţă. Şi atunci persoana alege, mai bine beneficiez de ajutorul social decît să mă angajez pentru cinci mii de lei în cazul de faţă. Printr-o creştere treptată a salariului minim aceasta va reorienta forţa de muncă spre a avea o ocupaţie în cazul de faţă, în care diferenţa dintre ajutorul social şi salariul pe care să-l primească să fie mult mai semnificativ în cazul de faţă. ”

Anul trecut, peste 11 mii de persoane şi-au găsit un loc de muncă după ce s-au adresat al Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. E o creştere cu 10 la sută faţă de 2022.


Preluat de la: Noi.md