Numărul posturilor de control din stânga Nistrului a fost redus de la 31 la 16

Restabilirea regimului liber de circulație al locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului a fost subiectul unei discuţii telefonice de astăzi dintre preşedintele Igor Dodon şi liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Cei doi au abordat și problema posturilor temporare care au fost instalate de partea transnistreană de-a lungul Zonei de Securitate, la sfârșitul lunii martie, în calitate de măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus. Anunţul a fost făcut de şeful statului, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit informației oferite de Tiraspol, inițialau fost create 31 de posturi de control. După încheierea regimului stării de urgență, numărul acestora a fost redus la 16. Totodată, partea transnistreană anunță că pe perioada stării de urgență, numărul de treceri a fost, în medie, de trei mii de persoane pe zi, ceea ce înseamnă de trei ori mai puțin decât până la introducerea carantinei.

„Am menționat poziția principială a Chișinăului, care constă în necesitatea de a continua realizarea măsurilor de consolidare a încrederii și a dialogului constructiv, pentru a restabili regimul liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care funcționa până la introducerea măsurilor de carantină provocate de pandemie.”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

Din 3 iunie, măsurile respective pentru deplasarea cetăţenilor prin localităţile Varnița, Copanca, Pohrebea, Pârâta, Roghi, Vasilievca, Doroțcaia, Molovata Nouă şi Cocieri, au fost ridicate. După aceasta, numărul trecerilor zilnice s-a majorat până la 6 mii.

„De la data de 29 iunie, după ce au fost eliminate restricțiile privind deplasarea locuitorilor din stânga Nistrului, până la 12 ore, cu înștiințare prealabilă, și intrarea altor cetățeni în regiune, inclusiv pentru tranzitare (de la 1 iulie), numărul de treceri a constituit aproximativ 12 mii, de aceea putem vorbi despre restabilirea treptată a indicatorilor care erau până la carantină.”, a afirmat preşedintele Igor Dodon.


Preluat de la: Publika.md