Numărul mare de infectări cu noul coronavirus a secat toate rezervele de plasmă

Numărul mare de infectări cu noul coronavirus a secat toate rezervele de plasmă. Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui anunţă că nu mai au stocuri pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 aflaţi în stare gravă. Şi asta pentru că, în ultimele opt luni, doar 3,54% din bolnavii trataţi au donat plasmă. Chiar dacă se înregistrează o uşoară creştere a fluxului de donatori în ultimele săptămâni, în spitale numărul celor care au nevoie de plasmă a crescut de zeci de ori.

„Astăzi la începutul zilei avem 35 de doze de plasmă convalescentă la nivel naţional, ceea ce vom asigura 50 la sută din necesarul instituţiilor, restul 50 la sută le putem oferi doar seara. Necesitatea instituţiilor se estimează la 50-60 de doze la zi”, a spus directorul Centrului Naţinal de Transfuzie a Sîngelui, Svetlana Cebotari.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, zilnic sunt trataţi de noul coronavirus câte o mie de pacienţi, însă plasmă donează doar câteva zeci.

Specialiştii de la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui spun că un donator de plasmă poate salva trei vieţi. Ieri, în spitalele din ţară se aflau 273 de pacienţi în stare extrem de gravă, care pot fi salvaţi doar cu ajutorul plasmei convalescente.


Preluat de la: Publika.md