Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 crește alarmant în ţara noastră. Spitalele devin neîncăpătoare

Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 crește alarmant de la o zi la alta, iar în unele spitale aproape că nu au mai rămas locuri libere. Aşa că de luni va fi redeschis Spitalul Ministerului Sănătății pentru pacienții infectaţi cu noul coronavirus. Instituția va fi dotată și cu paturi pentru Terapie Intensivă. În același timp, spitalele strategice din Capitală fac faţă cu greu situației.

„Numărul pacienților gravi a crescut, volumul de lucru și intensitatea lucrului echipei de terapie intensivă este foarte mare”, a declarat Andrei Uncuţă, directorul interimar al SCR.

În prezent, din cei peste 300 de bolnavi în stare gravă, 46 sunt internați la Spitalul Republican. În cele cinci secții de Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19 au mai rămas șase locuri disponibile.

„În cadrul Spitalului Clinic Republican avem rezervă de suplinire a paturilor până la 64. Până la 52 de pacienți mai avem locuri, în cazul când paturile vor fi pline atunci noi o să desfășurăm încă o secție de Terapie Intensivă”, a precizat Uncuţă.

Pacienții în stare gravă sunt internați și la Institutul de Medicină Urgentă. În secții, doar 13 din cele 115 paturi sunt libere, iar la Reanimare doar 9 pacienți mai pot fi primiți. Directorul spitalului spune că va încerca să găsească soluții, dar speră că oamenii vor conștientiza pericolul și vor fi mai responsabili.

„Ne îngrijorează faptul că numărul pacienților se găsește la un nivel înalt și aș face un apel către populație ca să stea acasă și să asculte recomandările autorităților medicale”, a spus Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă.

Mihai Ciocanu afirmă că pacienții gravi necesită o îngrijire specială, iar pentru asta sunt antrenate peste 450 de cadre medicale, care lucrează în ture.

„O tură de 24 de ore presupune în sine 12 ore de lucru nemijlocit în zona roșie, în echipamente de protecție și 12 ore pentru alimentare și pentru odihnă”, a conchis Ciocanu.

Şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” mai sutn doar 20 de paturi libere. Situația nu e îmbucurătoare nici în instituţiile medicale municipale, care mai au doar 191 de locuri destinate pacienților cu COVID-19.

La începutul acestei săptămâni, administrația Spitalului raional din Taraclia a spus că nu are locuri pentru bolnavii de COVID-19 și că doi pacienți au fost internaţi pe coridor. În replică, responsabilii de la Ministerul Sănătății dau asigurări că, deocamdată, sistemul de sănătate este capabil să facă față situației.


Preluat de la: Publika.md