‘Nu faceți greșeala asta de Paște’. Avertismentul unui medic britanic

Pe lângă ouăle de Paște, făcute de găini și vopsite de oameni, vremurile moderne au consacrat la această mare sărbătoare a creștinătății și ouăle din ciocolată. Create pentru a-i seduce în principal pe copii și a deschide, astfel, buzunarul părinților, ouăle, dar și iepurașii din ciocolată au sfârșit prin a capta interesul adulților.
Însă adulții sunt la capătul procesului de creștere, iar un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex. Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Intervievat pe site-ul instituției, el i-a sfătuit pe oameni “să reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

“Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el, potrivit Sky News. Dr. Kelso îi îndeamnă pe oameni să întâmpine Paștele cu plasturi, paracetamol și antidiareice Având în vedere că Paștele reprezintă o “perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă “paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Distribuit pe rețeaua X, interviul doctorului Kelso a stârnit reacții contrare celor anticipate. “Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că “din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. În sfârșit, unii internauți s-au întrebat dacă interviul cu recomandările de Paști este o farsă sau dacă e vorba despre un cont-parodie.


Preluat de la: Timpul.md