Nu există un consens în UE pentru trimiterea de instructori militari în Ucraina 

A fost lansată o dezbatere cu privire la această eventualitate, „dar nu există pentru moment o poziţie comună clară în legătură cu acest subiect”, a afirmat Borrell într-o conferinţă de presă după reuniune.

Luni, Kievul a anunţat că „în scurt timp” în Ucraina vor veni instructori francezi pentru formarea soldaţilor ucraineni, pentru ca ulterior să dea înapoi şi să menţioneze că „discuţiile continuă” cu Franţa şi alte ţări în legătură cu această problemă; similar, Ministerul francez al Apărării a indicat că se fac demersuri, fără a confirma trimiterea instructorilor.

Întrebat, marţi, pe această temă, preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat că respectivii instructori sînt „deja acolo”, în Ucraina, sub „aparenţa mercenarilor”.

În ce-l priveşte, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a amintit marţi, înainte de reuniunea miniştrilor apărării, că nu se pune problema ca Alianţa nord-atlantică să trimită soldaţi să lupte în Ucraina, fără a exclude totuşi eventuala trimitere de instructori militari.

Josep Borrell a mai indicat că pînă acum au fost deja formaţi circa 50.000 de militari ucraineni prin intermediul unui program finanţat de UE şi alţi 10.000 ar putea fi formaţi înainte de sfîrşitul acestui an.


Preluat de la: Noi.md