„Nu cred că sunt motive palpabile care să demonstreze că ar fi lipsit de integritate, de etică”: Ce spune ministra Justiției despre scandalul cu Herman von Hebel

„Vreau să precizez că alegerea președinteului din cei 6 membri ai Comisiei Pre-vetting a fost făcută de către ei, a fost o decizie colegială în cadrul comisiei pre-vetting. 

Alegerea fiecărui membru în parte a fost decizia atât a Parlamentului atunci când a primit propunerile partenerilor de dezvoltare în partea ce ține de experții internaționali și CV-ul domnului Herman, adică faptul că a activat în cadrul Curții Penale Internaționale, dar și Curtea de Justiție din Olanda, recomandările și cu comunicatul care a venit cred că a explicat destul de clar suspiciunile care au fost aduse. Ce ține de Curtea Penală Internațională acolo a fost făcut și un audit, deci eu nu cred că sunt la moment prezente niște motive palpabile care să demonstreze că acesta ar fi lipsit de integritate, de etică sau reputație corespunzătoare.

Mai mult că argumentele aduse de către dumnealui și comunicatul explicat răspunde la toate întrebările apărute. Să nu uităm și faptul că partenerii de dezvoltare care ne ajută oferă suport în implementarea acestui exercițiu la fel s-au asumat răspundere pentru acest exercițiu”, a declarat ministra Justiției.

Schimbul de replici între Olesea Stamate și portalul Anticorupție.md, care a publicat declarațiile ex-președintei Comisiei juridice, Olesea Stamate, pe scandalul ce-l vizează pe preşedintele Pre-Vetting, Herman Von Hebel ia amploare. Portalul a făcut publice discuțiiile audio cu Stamate, în care aceasta menționează: „Noi tare nu am fost fericiți cu el, noi abia așteptăm să scăpăm de el… Chiar ne-am fript cu Herman ăsta”. La rândul său, deputata PAS a venit cu atacuri în adresa jurnalistei Cornelia Cozonac, cea care a realizat investigația: „Jurnalistul încalcă normele de etică scrise în codul lor de etică și deontologie. Aveam o opinie bună despre munca pe care o face, dar se pare că a fost prinsă, fără să vrea, într-un joc meschin al cuiva”.

Un val de critici s-a iscat, la mijlocul lunii martie, după ce părinții judecătorului Ion Chirtoacă, aflați, de mai mulți ani, la muncă peste hotare, au fost intervievați online de către acesta, dar și de președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel. Mama și tatăl magistratului au răspuns la mai multe întrebări legate de transferurile bănești pe care le-au făcut pe numele fiului, cât timp au lucrat în afara Republicii Moldova.

În context, Ion Chirtoacă a declarat că vrea să treacă testul poligraf, „pentru a combate falsurile pe care anumite instituții ale statului le-au lansat” în adresa sa și a familiei sale. Magistratul a făcut anunțul în cadrul audierilor din 13 martie la Comisia Pre-Vetting.

Fostul premier Ion Chicu a venit cu o reacție, după ce părinții lui Ion Chirtoacă au fost audiați online: „Suntem popor blestemat să ne batjocorească străinii. Și ne-o facem cu mâna noastră. Și, da, vreau ceva să spun și pentru diaspora, care o mai susține pe mizerie. Cum credeți, pe individul cela PAS-ist, pe care acest străin l-a trecut fără probleme de „pre-vetting”, (deși cu 5 ani în urmă a fost prins cu mită) tot așa minuțios l-au interogat?”

Și fostul șef de stat, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu un comentariu: „Este o bătaie de joc față de o femeie care a lucrat la negru ca să asigure studiile copilului. Maia Sandu, dar tu ai mamă?”.

De asemenea, Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” și-a exprimat „profunda îngrijorare față de abuzurile constatate în cadrul procedurii de evaluare a candidaților judecători pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii”. „În special, ne referim la recenta audiere de către Comisia Pre-Vetting a părinților magistratului Ion Chirtoacă, privind proveniența veniturilor acestora, pentru o perioadă de peste 20 de ani în urmă, în timpul studiilor magistratului”, se menționa într-un comunicat făcut public.

Drept răspuns la valul de critici în adresa sa, Comisia Pre-Vetting a publicat o declarație cu privire la audierea părinților magistratului Ion Chirtoacă.

La rândul său, magistrata Victoria Sanduța s-a arătat indignată de faptul că membrii Comisiei Pre-Vetting au pasat vina „pentru audierea părinților lui Ion Chirtoacă” pe însuși magistrat, precizând că solicitarea a parvenit de la acesta: „Adică voi vreți să turnați zoaie peste judecători și ei să tacă, să accepte tacit, să nu vă „ceară socoteală”, să vă permită, să nu fie obraznici. E bine că vă justificați, asta înseamnă că vă este rușine pentru ce faceți”.

Potrivit unei investigații din 25 martie, Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting, a activat, în perioada 2013 – 2018, ca grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga, unde, conform presei olandeze, ar fi admis mai multe ilegalități și ar fi cauzat prejudicii în valoare de cel puțin 760.000 euro. Mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată dur de judecători. Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat pe von Hebel de intenții ascunse.

În context, fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Ciubotaru, care se afla în Albania în acele zile, a întrebat reprezentanți din domeniul Justiției de acolo ce cunosc despre Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting, care evaluează integritatea candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. „Am aflat de la fostii săi colegi de proiect că el nu a lucrat niciodată în nici o comisie de vetting sau prevetting în Albania. Și că frumos tot nu a plecat de aici la fel confirmă”, a menționat Ciubotaru.

Întrebată cum și cine a verificat integritatea și reputația persoanelor selectate în componența Pre-Vetting, în contextul dezvăluirilor ce-l vizează pe președintele Comisiei, Herman von Hebel, Olesea Stamate, ex-președinta Comisiei juridice numiri și imunități, a răspuns: „Nu au fost informații care să indice anumit probleme legate de reputație și integritate. Abia când el deja era în funcție, la comisie au parvenit informații despre anumite probleme legate de activitatea sa într-o comisie de prevetting în Albania, dar era deja târziu”.

La 27 martie, Comisia Pre-Vetting a venit cu prima reacție în scandalul cu Herman von Hebel. Astfel, responsabilii au afirmat că acuzațiile în adresa președintelui instituției, sunt „nefondate” și au publicat mai multe detalii despree activitatea acestuia.

La 28 martie, ex-președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, a declarat că nu a oferit niciun comentariu înainte de publicarea investigației Anticorupție, dar deja după ce articolul a apărut în spațiul public. Stamate mai menționa că citatul „ulterior selectării domnului în cadrul Comisiei, au apărut informații cu referire la activitatea dlui în Albania, însă era deja târziu”, i-a fost „atribuit eronat”.

Scandalul cu Herman von Hebel a ajuns în Parlament. Deputații BCS au cerut audierea președintelui Comisiei Pre-Vetting, după ce în spațiul public au apărut informații precum că acesta ar fi comis mai multe ilegalități în timp ce activa la Curtea Internațională Penală. „Sunt acuzații nefondate. Asistăm la o tendință îngrijorătoare, de subminare a procesului de Pre-Vetting”, a declarat în replică Veronica Roșca, președinta Comisiei juridice numiri și imunități.

La 29 martie, președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, a comentat acuzațiile apărute în spațiul public ce vizează integritatea sa. Juristul a declarat că dacă lucrurile scrise în investigație ar fi fost adevărate, el nu s-ar afla în funcția pe care o deține, deoarece doar o persoană cu reputație ireproșabilă poate ocupa un asemenea post. Totodată, întrebat dacă va demisiona, Herman von Hebel a râs în hohote și a declarat că „nu vede niciun motiv pentru acest lucru”.

În septembrie 2022, presa din România scria că, integritatea celor mai importanți magistrați din Moldova i-a fost încredințată lui Herman von Hebel, un jurist olandez cu un CV dubios.


Preluat de la: Unimedia.info