noua descoperire va elimina nevoia de a schimba bateriile

Stimulatoarele cardiace și alte dispozitive care intră în corpul pacienților se bazează adesea pe baterii care trebuie înlocuite sau reîncărcate într-un fel sau altul. Cu toate acestea, o baterie de oxigen nou concepută ar putea elimina necesitatea unor intervenții chirurgicale invazive pentru a înlocui aceste baterii importante, deoarece acestea funcționează cu ajutorul rezervei de oxigen din organism.
Dovada conceptului este prezentată într-un nou studiu publicat în revista Chem. Studiul arată că bateriile au fost capabile să furnizeze energie stabilă și sunt compatibile cu sistemele biologice la șobolani, informează bgr.com. În esență, aceste noi baterii de oxigen sunt capabile să se bazeze pe rezerva de oxigen a organismului pentru a genera energie. În cadrul testelor, cercetătorii spun că bateria a fost capabilă să genereze între 1,3 volți și 1,4 volți, cu o densitate maximă de putere de 2,6 µW/cm2. În prezent, această putere nu este suficientă pentru a alimenta dispozitive medicale, dar arată că bateriile care funcționează cu oxigen sunt posibile. Primele rezultate obținute pe testele cu șobolani Echipa spune că a analizat, de asemenea, modul în care aceste baterii au afectat șobolanii în care au fost instalate. Ei au constatat că reacțiile inflamatorii, precum și modificările metabolice și regenerarea țesuturilor din jurul bateriei s-au încadrat în nivelurile optime, iar șobolanii nu au prezentat niciodată vreo inflamație aparentă.

În ceea ce privește produsele secundare ale reacțiilor chimice ale bateriei de oxigen, cercetătorii spun că ionii de sodiu, ionii de hidroxid și cantitățile mici de peroxid de hidrogen create de baterie au fost ușor metabolizate de șobolani și nu au avut niciun efect asupra ficatului sau rinichilor. Aceasta este, desigur, o veste excelentă, deoarece aceste reacții chimice ar putea avea efecte teribile asupra organismului dacă acesta nu le-ar putea gestiona. De asemenea, au constatat că vasele de sânge din jurul bateriei păreau să se regenereze.

Echipa de cercetători plănuiește să continue să cerceteze noile baterii, poate chiar și ca tratament împotriva cancerului, deoarece ei cred că bateriile ar putea ajuta la înfometarea tumorilor canceroase de oxigenul atât de necesar, acționând astfel și ca un tip de bioterapie. Acest design de baterie mai are încă un drum lung de parcurs. Cu toate acestea, dovada de concept arată că oxigenul din organism ar trebui să fie suficient pentru a ajuta la alimentarea unei baterii de acest tip, ceea ce ar putea face ca stimulatoarele cardiace și alte dispozitive interne să fie mult mai fiabile pe termen lung.


Preluat de la: Timpul.md