Nici prieteni, dar nici dușmani: cum coexistă medicina netradițională și cea clasică?

În mare parte, îmbolnăvindu-se oamenii apelează la ajutorul medicilor de la locul de trai sau din clinicile private, deoarece au încredere în medicina modernă. Alții însă preferă să prevină boala și acordă atenție profilaxiei recomandate de metodele alternative (complementare). Și în prezent pe internet poți vedea materiale, care critică unele genuri de medicină complementară ca fiind inutile pe motiv că nu le-a fost demonstrată eficiența. Totuși, aceste genuri de medicină există azi, și mulți oameni le practică cu succes. În materialul de față vom încerca să ne dumerim dacă medicina tradițională este opusă celei netradiționale, dacă se merită să renunțăm la metodele clasice de tratament și să avem încredere deplină în medicina alternativă, sau totuși ele se completează reciproc.

Grăuntele îndoielii

Dacă majoritatea cetățenilor moldoveni în caz de boală merg la medic, există oameni, deocamdată aceasta este o parte mai mică a populației, care încearcă să apeleze la medicina oficială doar în cazuri extreme, și au încredere deplină în metodele alternative de tratament. La medicina complementară (alternativă) apelează oamenii care nu doresc să-și otrăvească organismul cu preparate chimice, sau în cazurile în care medicina clasică este neputincioasă și nu mai au ce pierde – în speranța că, dacă nu se vindecă, atunci măcar își prelungește viața pentru un timp.

Mulți oameni au început să vadă în medicina alternativă o modalitate de a-și menține sănătatea după dezvăluirile legate de pandemia COVID-19, după ce a devenit clar, că o serie de companii farmaceutice produceau vaccinuri, efectele cărora nu fuseseră pe deplin studiate. Populația planetei a fost transformată în cobai, statele fiind impuse să achiziționeze cantități mari de vaccin. Și totul – cu aprobarea tacită a Organizației mondiale a sănătății, nucleul de conducere al căreia, după cum s-a dovedit recent, a fost conștient de la bun început de cauza pandemiei de COVID-19 și de obiectivele giganților farmaceutici, care erau interesați doar să obțină profituri fabuloase. Iar elitele politice din diferite țări au sprijinit OMS și au aprobat, la nivel de stat, diverse circulare și protocoale, pe care medicii erau obligați să le urmeze.

Faptul că în industria farmaceutică contează nu calitatea medicamentelor și efectul pozitiv al tratamentului cu acestea, ci producerea în masă a unor nulități, care în cel mai bun caz nu vindecă, iar în cel mai rău caz distrug sănătatea omului, iar medicul, știind acest lucru, le prescrie totuși, subminează foarte mult încrederea oamenilor în medicina clasică.

Cum a fost stabilit monopolul asupra tratamentului

Pe fundalul numeroaselor exemple de transformare a medicinei clasice într-o afacere în care nu există alte interese, doar obținerea profiturilor uriașe, oamenii frustrați încearcă să-i găsească pe cei care i-ar ajuta să-și refacă sănătatea în caz de boală, le-ar oferi mijloace sigure, dar eficiente de vindecare. Apar și mentori, care promovează medicina alternativă ca fiind cea mai acceptabilă și eficientă în prezent. Unii scriu cărți, prin care încearcă să deschidă ochii celorlalți, să convingă și să cucerească oamenii care s-au copt pentru schimbare.

Astfel, mentorul, producătorul, antreprenorul, autorul cărții „Книгa жизни по осознанному подходу к здоровью (Cartea vieții privind abordarea conștientă a sănătății)” Nikolai Grișin pledează pentru medicina alternativă și susține că, de exemplu, medicina chineză, Ayurveda este de cel puțin 60 de ori mai veche ca medicina clasică, care are puțin peste 113 ani. El mai consideră, că sănătatea omului necesită o abordare complexă, organismul trebuie privit în întregime, nu fiecare organ în parte. Și că trebuie să ne concentrăm pe profilaxia bolilor, folosind metodele alternative de tratament, recunoscute deja. În unul din spoturile sale video plasate pe rețelele de socializare N.Grișin a povestit detaliat cum anume medicina alternativă, altă dată practicată pe larg, a fost înghesuită de cea clasică de dragul obținerii de profituri din vinderea preparatelor farmaceutice.

– John Rockefeller (antreprenor american, filantrop, primul miliardar oficial în dolari din istoria omenirii) și Andrew Carnegie (antreprenor american în domeniul industriei siderurgice, multimilionar și filantrop) au preluat sistemul de educație medicală și au creat un monopol, au eliminat toți concurenții pentru a-și vinde produsele farmaceutice brevetate ca singura modalitate de a vindeca boala, – povestea N.Grișin. – Cum au făcut-o? Ei i-au comandat lui Abraham Flexner (un pedagog american) un studiu despre educația medicală în SUA și Canada. Acesta a fost publicat și prezentat Congresului SUA în a.1910, cu asistența și sprijinul financiar al Fundației Carnegie. Congresul a acționat în baza concluziilor raportului și le-a legiferat. Pe atunci în America de Nord existau 155 de școli de medicină, Flexner le-a vizitat pe toate și a efectuat o evaluare profundă. Grație sprijinului din partea Congresului, s-a reușit aprobarea noilor cerințe față de toate școlile americane de medicină, orice alternative fiind declarate în afara legii. În schimbul granturilor și donațiilor, Rockefeller și Carnegie au cerut ca școlile să predea materiale didactice concentrate doar pe produse farmaceutice, fără a ține cont de medicina naturistă. Treptat, toate școlile de medicină americane care nu au îndeplinit standardul susținut de Raportul Flexner după publicarea acestuia, au fost închise. Toate colegiile de electroterapie, homeopatia, medicamentele naturiste au fost interzise. Unii medici au fost închiși. Către a.1925 peste 10 mii de herboriști și-au încetat activitățile. Către a.1940 peste 1.500 de chiropracticieni au fost urmăriți penal pentru practicarea șarlatanească. Din cele 22 de școli de medicină homeopată, care au înflorit în anii 1900, către a.1923 au mai rămas doar două. Către a.1950 toate școlile care predau homeopatie au fost închise. Medicul care nu a absolvit școala de medicină, aprobată de Flexner, și nu a obținut gradul de doctor în medicină, nu se putea angaja nicăieri.

Potrivit luii N.Grișin, în a.1918 a fost desfășurată «plandemia» (mentorul a rostit intenționat «PLANdemia», subliniind proveniența ei artificială – nota aut.) febrei tifoide, de fapt unu la unu cu recenta „plandemie” de covid. Atunci reprezentanții medicine oficiale exact la fel speriau cu mortalitatea înaltă și impuneau injectarea «vitaminelor», – a continuat N.Grișin, cu aluzie la vaccinuri. – Da peste doi ani după «vitaminizarea» generală, în 1920, printr-o coincidență ciudată, 50 de milioane de oameni au murit din cauza „gripei spaniole”. Nu este o aluzie, doar fapte.

Autorul cărții «Книгa жизни по осознанному подходу к здоровью» a amintit și despre aceea, că în a.1948 elitele mondiale au creat Organizația mondială a sănătății ca «un organism unic pentru gestionarea calității și speranței de viață a umanității capturate și păcălite», cu participarea căreia a fost declanșată pandemia COVID-19, care a răpit viața a peste 7 mln. de oameni

– Evenimentele anilor 2020 și 2021 le ținem bine minte: atunci ei au încercat să sperie omenirea cu boala periculoasă covid, și să injecteze cu orice preț, – spunea mentorul și scriitorul N.Grișin. – Acum ei născocesc noi tulpini ale bolii inexistente. Iar OMS încearcă să obțină dreptul de control asupra măsurilor sanitare, a restricțiilor de covid și vaccinărilor în masă din lumea întreagă. Azi, conform statisticii oficiale, 60% dintre diagnozele medicilor sunt greșite. 70% – 80% din medicamente se prescriu eronat, 100% produsele farmaceutice au ca scop nu tratarea cauzelor, ci a simptomelor bolilor. Medicina modernă a împărțit corpul uman în organe pe care le-a distribuit specialiștilor individuali, a eliminat în acest fel pentru totdeauna posibilitatea unei abordări holistice a corpului uman complex, în care toate organele depind unele de altele și interacționează unele cu altele…

Unii adepți ai medicinei alternative sau complementare, cum mai este ea numită, cred că medicina modernă nu a fost niciodată despre sănătate, ci a fost întotdeauna pentru controlul stării, comportamentului și numărului populației. Iar pacienții, atunci și acum, care luau și iau în mod regulat medicamente pe bază de rețetă, sunt cei mai bolnavi oameni de pe planetă și de obicei mor din cauza bolilor cronice, care pot fi prevenite cu 10, 20 și chiar 30 de ani mai devreme, comparativ cu obișnuita speranța de viață.

Da, trebuie să recunoaștem, că mulți oameni în etate, din cauza bolilor pe care le-au dezvoltat, conform abordărilor actuale din medicina oficială, sunt nevoiți să ia medicamente întreaga viață. Pacienții hipertensivi, diabetici, persoane cu diferite boli ale sistemului endocrin, sistemului digestiv nervos și așa mai departe, iau medicamente în fiecare zi. Trebuie să fim de acord, că ingestia zilnică de medicamente otrăvește organismul.

Dar mai există o categorie de persoane care au grijă de sănătatea lor din tinerețe, iau medicamente homeopatice, suplimente alimentare în scop preventiv, beau infuzii de plante, tincturi, ceaiuri, se alimentează corect, fac sport, se călesc, iar în cazul răcelilor si altor boli încearcă sa se descurce fără substanțe chimice. Se recurge la ele doar în cazurile cele mai extreme.

«Ierburile trebuie colectate cu inima bună»

Aurelia Guzun este specialistă în ierburi din moși-strămoși. Din primii ani de viață a colectat ierburi de leac împreună cu bunica, apoi și cu mama. Din discuția cu ea am înțeles, că bunica ei avea o grădină mare, multe flori, și creștea capre. Străbunica avea o prisacă, cultiva ierburi aromate, usca diverse fructe pe un grătar de crenguțe țesut manual și toate sertarele din casă erau pline cu ele. Familia Aureliei Guzun trăia la marginea satului, și ea mergea zilnic la păscut caprele. Dealurile verzi și marginea pădurii au fost locurile ei de joacă.

– Acolo am cunoscut puterea plantelor. Caprele pasc numai în locuri curate și preferă ierburile de leac, de aceea se spune că laptele de capră este de leac, – întrebarea mea i-a provocat Auricăi amintiri plăcute. – Casele străbunilor și a părinților, în care am trăit, întotdeauna erau pline de ierburi de leac, uscate. Totul se repetă și în casele în care eu am trăit și trăiesc. Cele trei generații de femei precedente au trăit în timpul Uniunii Sovietice, atunci practicarea plantelor medicinale era ceva secret, neoficial. Erau ”babe-vindecătoare” numărate în toată țara, la care mergeau oameni dacă nu găseau la medici medicamente potrivite pentru ei. În celelalte cazuri femeile colectau ierburi de leac pentru familiile lor. La fel făceau și femeile din familia noastră. Mama avea chiar o carte despre plantele medicinale, cu ilustrate în negru-alb. Noi în familie ne tratam și cu ierburi, și cu preparate medicale.

Străbunica A. Guzun a fost specialistă în ierburi, o femeie foarte înțeleaptă, deși nu a mers la școală, a învățat să citească în trei limbi. Era o interlocutoare foarte interesantă și putea discuta un timp îndelungat subiecte medicale cu medicul satului. Femeia a trăit mai bine de 80 de ani și, potrivit strănepoatei sale, nu a fost niciodată la spital. Străbunica spunea mereu: «Îmi caut de lucru să nu mă găsească moartea lenevind ». Și lucrul ei era în natură. Nu au mers pe la medici nici buneii Auricăi. Toți au fost activi, au trăit într-un ritm cu Natura și s-au tratat cu Puterea Naturii.

Din spusele Auricăi, familia folosea remedii cunoscute, ca de exemplu ceaiul de romaniță, uleiul de sunătoare.

– Dar destul de des apelam la culegerea de ierburi medicinale, pe care o avea mama, – continuă interlocutoarea Noi.md. – Țin minte, ani în șir am căutat o planta despre care citisem în acea carte, mama o numea Iarba lui Tatin. În familia mea există două rețete secrerte: un unguent pentru arsuri și un ceai pulmonar. De ce sunt secrete? Pentru că așa se cuvine în dinastiile femeilor care culeg plante medicinale: trebuie să aibă mai multe rețete de familie, transmise de la mamă la fiică, și care trebuie ținute în secret. De asemenea, creștem și folosim aloe vera și aloe dendriformă, plante cu puternice proprietăți antiinflamatorii.

Aurelia este un herborist autodidact, nu are o pregătire specială în acest domeniu, dar oportunitățile actuale de a primi o cantitate imensă de informații și cunoștințe de pe internet și de a urma cursuri online compensează acest lucru.

– Am învățat și învăț multe de la herboriștii ruși, și pe rețelele de socializare, și pe YouTube. În ultimul timp, urmăresc herboriștii din Italia și România, – spune A.Guzun. – Da pe vremuri proprietățile plantelor comestibile și cultivate, precum și ale plantelor aromatice și medicinale, erau studiate la Academia de Științe a Moldovei. Fiind pasionată de plantele medicinale, am învățat multe despre ele în familie, apoi și în spațiul virtual, unde am studiat experiența altor herboriști.

Interlocutoarea Noi.md subliniază: pentru ca plantele să ajute cu adevărat, ele trebuie colectate cu inima bună, la timpul potrivit, uscate și păstrate așa ca să-și mențină puterea vindecătoare mult timp. Este vorba nu doar despre energia locului, a stelelor, dar și despre energia omului care le colectează și lucrează cu ele.

– Eu adun plantele și pregătesc remediile numai dacă inima mea este liniștită și plină de bucurie, – menționează ea. – Nu e vorba doar de credință. Este vorba despre intuiție și relațiile cu Mama-Natură și cu Universul. Ar fi bine ca asemenea relații cu Natura și Universul să aibă și omul care vine la mine după un leac. Plantele de leac – nu înseamnă doar un amestec de clorofilă, fibre, minerale și substanțe active, cu ele trebuie să stabilești relații, iar asta e posibil numai dacă înțelegi cum este construită lumea din jurul nostru, căci omul nu este lecuit, ci se lecuiește el însuși. Și se vindecă de-adevăratelea numai cu Forțele Naturii: energia pe care o primim de la Apă, Aer, Foc (Soare), Metal, Pămînt și Copac. Și plantele medicinale devin vindecătoare datorită acestor Forțe ale Naturii .

Aurelia Guzun, la fel ca mulți herboriști, crede în puterea vindecătoare a plantelor medicinale, dar nu refuză ajutorul medicinei oficiale, dacă este necesar.

– M-ai întrebat dacă medicina pe bază de plante vindecă cu de la sine putere, sau poate (ar putea) să fie combinată cu substanțe chimice pentru a obține un efect mai mare? – repetă Aurelia întrebarea mea și continuă după a scurtă pauză. – Vindecarea este un proces complex și pentru auto-vindecare o persoană trebuie să știe multe – să se cunoască pe sine și lumea din jurul său. Și numai pe baza acestor cunoștințe luați decizii cu privire la propria sănătate. Eu cred că medicina de urgență este vitală. Omenirea ar trebui să-și concentreze eforturile pe crearea unei medicine de urgență foarte eficiente. Dar, pe baza experienței mele și a oamenilor din jurul meu, pot spune că bolile cronice nu se tratează cu medicamente, ci cu Forțele Naturii. Avem nevoie și de plante medicinale, și de produse alimentare cultivate într-un sol bogat în substanțe nutritive, udate cu apă curată, încălzite de soare. Avem nevoie de proceduri de fizioterapie (băi de soare, băi cu săruri, saună, contactul cu solul etc.). Avem nevoie și de exerciții fizice, masaj și plimbări în aer curat. Și o persoană trebuie să aibă în jurul său oameni, care să o iubească, să o înțeleagă și să o susțină, ea ar trebui să se simtă utilă, necesară oamenilor și să facă parte din societate. Da de preparate chimice, cred eu, e nevoie doar în situații extreme. Eu, spre exemplu, folosesc substanțe chimice ce conțin mineralele pe care eu personal nu le pot sintetiza, cum ar fi sarea, soda, sarea amară, soda caustică și altele.

Lidia Ceban

(Va urma la 12.06.2024)


Preluat de la: Noi.md