Doi soţi din comuna Cărbuna, raionul Ialoveni au făcut descoperirea vieţii lor. În procesul de nivelare a terenului din propria gospodărie aceştia au găsit bucăţi de ceramică veche, care s-au dovedit a fi o adevărată comoară arheologică!
Imediat au fost informaţi specialiştii de la Agenţia Naţională Arheologică. Sosiţi la faţa locului, aceştia au stabilit că vestigiile reprezintă cioburi de vase, lucrate tocmai în secolul III.
Potrivit specialiştilor, vasul la care ne referim a fost lucrat la roată din pastă fină de culoare cenușie, fiind parțial întregit și reconstiuit în desen pe baza fragmentelor recuperate.
Acest vas de la Cărbuna este prima amforă de tip carpo-dacic documentată cert în zona centrală a Republicii Moldova, atestând existența unei locuiri a ”dacilor liberi” sau a ”carpilor” în sec. III i în această zonă geografică.
Analogii apropiate pentru amfora cenușie de la Cărbuna se găsesc în centrul de olărie de la Pruteni.
Alături de resturle acestei amfore cenușii lucrate la roată, la Cărbuna s-au mai găsit căteva fragmente de la o oală lucrată cu mâna din pastă grosieră și de la o amforă romană din pastă zgrunțuroasă de culoare roz-gălbuie, provenind se pare din Heraclea Pontica, binecunoscut centru urban și de producție de pe țărmul sudic al Marii Negre.
Preluat de la: Publika.md