Nici mai mult, nici mai puţin. În noiembrie, Gazprom va livra acelaşi volum de gaz

Gazprom va livra pentru luna noiembrie aceleaşi volume de gaze ca şi în luna octombrie. Despre asta a informat directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Mai exact, concernul rus ne va da 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Preţul pentru o mie de metri cubi va fi de aproape 822 de dolari. 

„Vor fi aceleaşi volume cum au fost în luna octombrie, adică 54 de milioane metri cubi pentru malul drept şi 122 milioane metri cubi pentru malul stâng Dacă vorbim despre malul drept, acoperirea este de 45 de procente. În caz dacă Termoelectrica trece mai departe pe păcură, plus că încă o întreprindere din domeniul industriei lucrează tot pe păcură, atunci acoperirea va fi la nivel de în jur de 70 de procente”, a precizat Vadim Ceban pentru Publika

În acelaşi timp, directorul Moldovagaz a precizat că împrumutul companiei de un miliard 50 de milioane de lei, acordat Moldovagaz la dobânda de 21,5 procente, se va resimţi în facturile consumatorilor. Creditul a fost oferit de „Energocom”, prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pentru a plăti consumul pentru luna septembrie şi avansul de 50 la sută pentru octombrie.

„Având în vedere că vor fi şi compensaţii, trebuie să depăşim această situaţie şi chiar dacă va scădea consumul, nu credem că la această etapă că procentul de neachitare va fi mare.Principalul creditului cred că nu, dar dobânzile urmează a fi introduse în tarif, aşa prevede metodologia, aşa era să fie situaţia şi dacă am fi luat un credit de la bancă”, a subliniat şeful Moldovagaz. 

Din 1 octombrie consumatorii casnici plătesc 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz, cu peste şase lei mai mult decât în septembrie.


Preluat de la: Publika.md