Navalnîi, despre “Palatul lui Putin”: E cea mai mare mită din istorie. Investigația a depășit deja 15 milioane de vizualizări

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a publicat, la două zile de la arestarea sa, o investigație denumită „Palatul lui Putin”, din care rezultă că preşedintele Vladimir Putin este stăpânul proprietății. Clădirea ar fi un stat în stat, este cel mai securizat loc din Rusia și reprezintă cel mai mare secret al lui Vladimir Putin. Filmul, de aproape două ore, a fost conceput în Germania, atunci când era încă în terapie intensivă după ce a fost otrăvit. 

„Salut, sunt Navalnîi. Această investigaţie a fost făcută în timp ce mă aflam în reanimare. Ne-am gândit însă să o lansăm abia după ce mă întorc acasă în Rusia, la Moscova. Nu ne-am dorit ca eroul principal al acestui film să creadă că ne este frică de el şi că vom scrie despre cel mai mare secret al său, aflându-ne peste hotare.”

Filmul este despre formarea lui Vladimir Putin ca om politic în anii 1990 și despre evenimentele din timpul președinției sale. Navalnîi îl acuză pe preşedintele rus că deţine, printr-o schemă de corupţie, un palat în apropiere de oraşul Ghelendjik, la Marea Neagră. În cadrul materialului, Navalnîi discută cu mai multe persoane care au legătură cu proprietatea și prezintă acte că acesta ar fi fost finanţat de apropiaţi ai preşedintelui rus, precum patronul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghennadi Timcenko.

„Astăzi o să vedem ceea ce este imposibil de văzut de aproape. O să intrăm acolo unde nimeni nu are acces. O să ajungem în ospeţie la Putin. Cu ochii noştri ne vom convinge că acest om obsedat de bogăţie şi lux, şi-a ieşit complet din minţi.”

Potrivit lui Navalnîi, costurile ridicării acestui complex se ridică la peste 1 miliard de euro. Suprafața palatului este de peste 17.000 de metri pătrați. Acest ansamblu foarte luxos ar dispune de o Grădină Botanică, o podgorie, un teren de hochei pe gheaţă şi chiar şi un cazinou, o sală de teatru, crame, saune, precum și o biserică.

„Intrăm în palat prin intrarea principală. Vladimir Putin se crede a fi un imperator şi chiar se poarta ca unul. Un arhitect italian i-a construit un palat în stil italian. Un adevărat „Palazzo”. Curtea interioară cu o fântână arteziană înconjurată de galerii, aminteşte de Bologna sau Florenţa şi nicidecum de Ghelendjik.”

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a comentat deja această anchetă. Oficialul susţine că investigaţia este foarte complicată şi că a explicat deja acum mulți ani că Putin nu are palate. Aleksei Navalnîi a fost reţinut duminică seara, în momentul intrării în ţară pe aeroportul Şeremetievo. Opozantul rus este acuzat că a încălcat condiţiile de eliberare condiţionată după o condamnare cu suspendare din 2014.

În doar 16 ore de la publicare, documentarul a adunat 15 milioane de vizualizări pe YouTube.

 


Preluat de la: Publika.md