NATO va decide în februarie dacă-şi retrage trupele din Afganistan

NATO va decide dacă îşi va va retrage trupele din Afganistan sau dacă îşi va continua misiunea de instruire în această ţară la viitoarea reuniune a miniştrilor apărării ai Alianţei, care va avea loc în februarie 2021, informează Agerpres.

„Vom avea de făcut o alegere dificilă”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Fie rămânem şi plătim în continuare preţul unui angajament militar. Fie plecăm, riscând să pierdem câştigurile pe care le-am obţinut, în timp ce procesul de pace ar putea eşua”, a adăugat Stoltenberg.

Săptămâna trecută, SUA au anunţat o nouă reducere a numărului lor de militari din Afganistan la 2.500, faţă de 4.500 câţi sunt în prezent.

În ciuda anunţului făcut de administraţia Trump, NATO a declarat că îşi va menţine angajamentul faţă de misiunea din Afganistan.

Stoltenberg a avertizat în mod repetat asupra retragerii prea timpurii a trupelor NATO din Afganistan şi a avertizat că această ţară ar putea deveni din nou o platformă pentru teroriştii internaţionali care vizează ţările occidentale.

SUA şi-au început angajamentul militar în Afganistan din 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie în acelaşi an. NATO a preluat conducerea misiunii în 2003, după care a transmis ştafeta forţelor de securitate afgane în 2014.


Preluat de la: Publika.md