Natalia Gavriliţa pentru Euronews: Rusia duce un „război hibrid” în Republica Moldova prin proteste și atacuri cibernetice

În timpul vizitei la Bruxelles, premierul Natalia Gavriliţa a acordat un interviu pentru Euronews. Prim-ministrul s-a referit la aspectele de securitate ale ţării noastre şi la provocările cu care ne confruntăm de când a început războiul din Ucraina. 

„Asistăm la elemente de război hibrid. Vedem, de exemplu, forțe pro-ruse care încearcă să destabilizeze țara din punct de vedere politic prin proteste plătite, care s-au diminuat rapid atunci când oligarhii care au fugit din Moldova au fost trecuți pe listele de sancțiuni și fluxurile lor de bani au fost restricționate. Asistăm la atacuri cibernetice. Am avut cele mai mari atacuri cibernetice din 2022 din istoria țării noastre și vedem amenințări cu bombă”, a declarat Natalia Gavrilița.

Natalia Gavriliţa a mai spus că, în mare parte, situaţia din Republica Moldova, va depinde de evoluţia războiului de la graniţa noastră. 

„Vedem că ucrainenii curajoși sunt foarte rezistenți și luptă pentru securitatea nu doar a țării lor, ci și pentru securitatea Republicii Moldova și mai larg pentru valorile pe care noi, ca europeni, le profesăm”, a adăugat ea.

Ea a declarat că securitatea țării este extrem de vulnerabilă la evenimentele care se desfășoară în Ucraina vecină, războiul punând la grea încercare economia, securitatea energetică și stabilitatea socială a Republicii Moldova. Recent, Comisia Europeană a propus o nouă finanțare de 145 de milioane de euro chiar săptămâna trecută și a declarat că va continua să sprijine economia și securitatea energetică a țării. 


Preluat de la: Publika.md