NASA va primi 4 miliarde de dolari ca să aducă pietre și pământ de pe Marte

Planurile NASA de a ajunge pe Marte au făcut un mare pas înainte. O comisie independentă a aprobat misiunea de a lua mostre de pe „planeta roșie”. Bugetul primei faze a misiunii va fi de patru miliarde de dolari.

Planul de colectare a rocilor de pe Marte presupune două faze, iar una dintre ele este rezolvată. Roverul Perseverance va ajunge pe „planeta roșie” în februarie 2021. El este echipat cu o serie de tuburi pentru mostre care vor fi folosite pentru a colecta pietre şi pământ, scrie digi24.ro.

Recuperarea mostrelor va fi aspectul principal din misiunea aprobată. Nu va fi deloc uşor: Agenţia Spaţială Europeană va contribui şi ea pentru că mostrele trebuie pasate de la un rover la altul înainte să fie aduse pe Pământ.

„Mostrele de pe Marte au potenţialul de a schimba profund felul în care înţelegem originea, evoluţia şi distribuirea vieţii pe Pământ şi în alte locuri din Sistemul Solar”,  a explicat reprezentantul NASA, Thomas Zurbuchen, potrivit Mediafax.

„Misiunea de recuperare a mostrelor este una de lungă durată. NASA estimează că următoarea fază a misiuni va fi demarată în a doua parte a deceniului, pentru ca mostrele de pe Marte să ajungă pe Pământ după 2030”, a adăugat el.


Preluat de la: Publika.md