NASA intenționează să construiască stații pe Lună

Dar acum vechea relație pare să se îmbunătățească: un robot al companiei americane Intuitive Machines (IM) a aterizat în apropierea polului sud al Lunii. Acest lucru s-a întîmplat pe 23 februarie, la ora 23:23 GMT, iar dacă o astfel de coincidență numerică a fost planificată dinainte, aceasta nu face decît să adauge respect față de oamenii de știință și inginerii care au creat și lansat „Odyssey” – acesta este numele dispozitivului, relatează haqqin.az.

Pare imposibil să mai surprinzi pe cineva cu lansarea unei nave spațiale în zilele noastre, dar americanii au reușit. Adevărul este că Intuitive Machines este o companie privată. Explorarea spațială este o afacere monstruos de costisitoare și, în timp ce spațiul din apropierea Pământului este deja capabil să aducă profit, fără de care antreprenorii nu au ce face în spațiu – sateliți de comunicații, de navigație, meteorologici -, este extrem de dificil să faci zboruri profitabile spre Lună. Cu toate acestea, IM și-a asumat un risc. Apropo, nava spațială a fost lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9 cu două trepte a companiei private SpaceX a lui Ilon Musk.

Chiar în zona în care a aterizat Odyssey, NASA intenționează să aducă oameni pe Lună peste cinci ani, în cadrul programului Artemis, pentru a începe să construiască stații permanente pe Lună, oferind uneori chiar o dată mai apropiată: septembrie 2026.

Este deja evident că marile afaceri sînt hotărîte să meargă pe drumul spre Lună. Acest lucru înseamnă că au calculat totul cu atenție și s-au asigurat că miliardele investite se vor dovedi a fi un profit sigur.


Preluat de la: Noi.md