Moldovenii îşi achită creditele. Guvernatorul BNM: Aproape 12 la sută din împrumuturi au fost reeșalonate sau renegociate

În pofida crizei provocate de pandemie, moldovenii şi-au achitat creditele bancare. Într-un comunicat de presă, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, susține că nici 12 la sută din împrumuturi nu au fost reeșalonate sau renegociate. Astfel, potrivit lui Armaşu, nu există riscul ca sistemul bancar să fie afectat.

Conform datelor băncii centrale, până în 22 mai au fost prelungite sau renegociate 11,62 procente din credite, ceea ce oferă populației și mediului de afaceri posibilitatea de a-și redresa situația financiară. Valoarea acestor împrumuturi este de 4,8 miliarde de lei. 

Guvernatorul Băncii Naţionale estimează că nu vom asista la o creștere esențială a creditelor neperformante.  La sfârşitul lunii aprilie, ponderea acestora a fost de 8,3 la sută, cu doar 0,2 puncte procentuale mai mult decât în ultima zi de februarie. Armaşu spune că acest lucru a influenţat profitul băncilor. 

În contextul crizei provocate de noul tip de coronavirus, în aprilie, Banca Naţională a permis instituţiilor comerciale să modifice până în 30 iunie termenii şi sumele de plată ale creditelor oferite persoanelor juridice. Totodată, a fost redusă rata de bază şi a fost micşorată norma rezervelor obligatorii.

În răspunsurile oferite jurnaliştilor, Octavian Armaşu s-a mai referit şi la activitatea companiilor de microfinanţare în situaţia de criză. Guvernatorul BNM a amintit că recent a fost modificată legislaţia, astfel încât toate plățile suplimentare la un împrumut, fie el bancar sau nebancar, nu pot fi mai mari decât suma împrumutului propriu-zis. Totuşi, pentru a evita supraîndatorarea populaţiei, Armaşu spune că este necesară sporirea nivelului de cultură financiară.


Preluat de la: Publika.md