Moldova, sub COD ROȘU de COVID. Doar un singur raion e sub COD GALBEN de alertă. Care este acesta

Mai multe raioane din ţară se află sub cod roşu de COVID-19. Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinară pentru Sănătate Publică, din 1 octombrie ar putea fi înăsprite unele măsuri care vizează activitatea şcolilor, a instituţiilor medicale şi a celor de prestare a serviciilor publice.

Printre cele mai afectate regiuni de coronavirus se află municipiul Chişinău, unde incidenţa îmbolnăvirilor este de aproape 600 de cazuri la 100 de mii de locuitori, în ultimele două săptămâni. În raionul Basarabeasca acest indice a ajuns la 521. Iar la Ialoveni rata îmbolnăvirilor de COVID-19 la 100 de mii de locuitori a ajuns la 295. Cod roşu de alertă a fost instituit şi în raioanele Şoldăneşti şi Edineţ, unde incidenţa este de 260 şi, respectiv, 253. Şi în municipiul Bălți pandemia face ravagii. Acolo rata îmbolnăvirilor de COVID-19 la 100 de mii de locuitori a ajuns la 240 de cazuri. Cod roşu a fost instituit şi în Nisporeni, Anenii Noi şi Vulcăneşti unde sunt mai puţini bolnavi, dar situaţia rămâne alarmantă. 

„În funcţie de codul de alertă care a fost stabilit se vor lua măsuri care vor fi ajustate. Aici vizează măsurile de organizare a activităţilor instituţiilor preşcolare, instituţiilor şcolare şi gimnaziale, liceale. Organizarea activităţilor pieţelor, a transportului public, organizarea diferitor tipuri de ceremonii”, a men’ionat Natalia Caterinciuc, şefa direcţiei Boli Transmisibile a ANSP. 

În regiunile unde a fost instituit cod roşu de alertă sunt prevăzute măsuri de restricţie şi izolare la domiciliu, şcolile sunt închise, iar evenimentele cu mulţi participanţi nu pot avea loc.

Codul portocaliu este valabil pentru 11 regiuni. Printre raioanele cu incidenţă redusă se numără Soroca, Glodeni, Hânceşti, Făleşti şi Taraclia. Aici şcolile pot activa cu respectarea anumitor măsuri de siguranţă și sunt permise întrunirile cu un număr mic de persoane.

Codul galben de alertă este valabil doar în raionul Leova, unde rata îmbolnăvirilor la 100 de mii de locuitori a ajuns 43, în ultimele două săptămâni. În localităţile din Leova, şi ceremoniile cu participarea a maximum 50 de persoane sunt permise de Comisia de Sănătate Publică.


Preluat de la: Publika.md