Moldova și România au semnat un protocol de colaborare în domeniul turismului

Republica Moldova și România au semnat un protocol de colaborare pentru constituirea grupului de lucru comun al experților în turism. Documentul a fost semnat între Ministerul Culturii din Republica Moldova și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România, în prima zi a expoziției internaționale specializate pentru sectorul de turism Tourism & Travel Expo, transmite IPN.

Grupul de lucru are obiectivul de a promova o mai strânsă cooperare între organismele oficiale de turism din cele două țări pentru favorizarea relațiilor în domeniul turismului și pentru creșterea schimburilor turistice, menit să încurajeze promovarea turistică reciprocă prin schimbul de materiale, de informații publicitare și de promovare.

„Este remarcabil faptul că în anul 2022 Republica Moldova a înregistrat creșteri ale principalilor indicatori statistici privind turismul intern, având un spor cu 56 % față de anul precedent. Asta, în condițiile în care țara noastră a fost în situația să primească refugiați din țara vecină, să-i adăpostească în casele și pensiunile turistice, să demonstreze că suntem o țară mică, dar cu inimă mare. Așa am ajuns să ne cunoască o lume întreagă și să vrea să ne viziteze”, a declarat Sergiu Prodan, ministru al culturii, specificând că pentru Ministerul Culturii este o prioritate promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică autentică pe piețele țintă, în special prin dezvoltarea parteneriatelor în context regional.

„Menirea noastră, a miniștrilor care gestionează domeniul turismului de o parte și alta a Prutului, este de a găsi soluții pentru eliminarea barierelor legislative, care să ne permită realizarea unui scop comun: promovarea unitară a destinației turistice România – Republica Moldova”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului din România.

Activă până pe 9 aprilie, Tourism & Travel Expo vine să prezinte produse și oferte turistice din Moldova sub egida brandului de țară Pomul Vieții (Tree of Life), unificând diverse afaceri din sectorul turismului, inclusiv cele din turismul rural, turism vitivinicol, turism de experiențe, eco-turism, dar și inițiative de dezvoltare a regiunilor. La eveniment participă reprezentanții pensiunilor, cramelor, altor experiențe rurale inedite, de aventură ușoară, dar și reprezentanți ai GAL-urilor, destinațiilor locale, artizani, ghizi. 12 consilii raionale își prezintă oferta turistică unică pentru regiunile lor, cu accente pe tradiții autentice și folclor, care pot deveni atracții turistice interesante, atât pentru publicul local, cât și pentru turiștii străini.

Ediţia a XXVI-a Tourism & Travel Expo 2023 este organizată de către Ministerul Culturii, în parteneriat cu Agenția de Investiții și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.


Preluat de la: Publika.md