Modificări CEC, privind desfășurarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial în străinătate

Cu scopul de a evita aglomerarea în ziua turului doi al alegerilor prezidențiale, în unele orașe europene au fost schimbate locațiile secțiilor de vot. Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Aureliu Ciocoi. 

”În vederea fluedizării maxime a doritorilor de a-și exprima dreptul la vot în cel de al doilea tur de scrutin, dar și pentru corespunderea la rigorile epidemice ale statelor europene și nu doar, unele secții de votare unde a fost o aglomerare mai mare decât în mod tradițional în unele orașe din statele europene, s-a decis să schimbăm locațiile pentru cel de al doilea tur de scrutin. Mai exact este vorba despre orașele Frankfurt, Munchen, Milano, Parma, Verona, Bologna, Londra, Tel Aviv.”, a informat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Aureliu Ciocoi.

Totodată, a fost sporit numărul utilajelor necesare în ziua alegerilor și în unele birouri electorale au fost operate modificări în componența acestora.

”În unele birouri electorale au fost operate modificări în componența acestora, deoarece în foarte multe din ele au fost selectați cetățenii noștri din diasporă, care după primul tur, mulți din ei, au refuzat să mai facă parte din birourile electorale respective pentru cel de al doile tur al scrutinului. ”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Aureliu Ciocoi. 

Pentru al doilea tur al scrutinului au fost reconfirmate 139 de secții de vot în străinătate. Dintre care două secții de vot vor avea un regim special pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Este vorba despre secția de la Baku, care din cauza stării de urgență implementate în Azerbaidjan ca urmare a conflictului armat din regiunea Karabahul de munte, va fi deschisă ora până la ora 18:00. Iar la Strasbourg, secția electorală va activa până la ora 20:00, din caza situației epidemiologice din oraș.

”Din numărul total de 139 secții de votare de peste hotare, 27 din diasporă au fost confirmați de CEC ca șefi ai birourilor electorale din afară. Pentru turul doi deja avem 29 de cetățeni de-ai noștri din diasporă care au fost confirmați în calitate de președinți ai birourilor electorale.”, a comunicat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Aureliu Ciocoi.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a comunicat că cel de-al doilea tur se va desfășura în aceleași condiții ca și în turul unu, însă în această perioadă au fost desfășurate anunumite acțiuni menite spă îmbunătățească procesul de organizare a votului. Totodată, președintele CEC a îndemnat diaspora să aleagă cea mai apropiată secție de votare, pentru a nu admite aglomerație.

”Aceste acțiuni constau în majorarea tirajului buletinelor de vot cu peste 115 mii de exemplare, a fost realizată procesarea rapidă și eficientă a datelor despre alegători, completarea componenței birourilor electorale cu funcționari electorali și operatori. Au fost transmise suplimentar 30 de calculatoare și au fost redirecționate scanerele care vor permite înregistrarea prezenței la vot a alegătorilor. Secțiile de votare unde a fost înregistrat un număr mai mare de alegători au fost dotate suplimentar cu echipament logistic, cu cabinet pentru vot secret și urne, ștampile, și alte rechizite necesare pentru acest scop. Pentru cel de al doilea tur de scrutin, CEC a alocat suplimentar peste 2.6 milioane lei. ”, a declarat Președintele CEC, Dorin Cimil.

”Toate rechizitele, în volumul care a fost mărit de către CEC, au fost receptionate de către toate birourile electorale de peste hotare. Avem toate secțiile de votare pregătite pentru votare, adresele identificate. Reamintim cetățenilor care vor veni la vot să își verifice încă odată actele cu care trebuie să voteze: buletinul de identitate cu fișa de însoțire valabil, pașaportul și poate fi carnetul de marinar. Vom beneficia de asistența unui număr mai mare de voluntari, care vor ajuta de gestionarea cozilor. Ne așteptăm că va fi un flux mare de alegători.”, a menționat secretarul general al Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Eugeniu Revenco.

 


Preluat de la: Publika.md