Mobilizare fără precedent în diasporă, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. La secţiile de votare de peste hotare s-au format cozi imense

Mobilizare fără precedent în diasporă, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. De dimineață, sute de moldoveni stabiliți peste hotare au format cozi imense la secțiile de votare din Italia, Marea Britanie și Germania. Mulți dintre ei au făcut sute de kilometri pentru a-și exercita dreptul constituţional.

Primul moldovean care a votat este Mircea Eni, un tânăr arhitect stabilit în Japonia, care a absolvit Universitatea Harvard, iar, în prezent, activează în cadrul unei renumite companii nipone. Mircea speră că diaspora va ieși masiv la vot, pentru că acest lucru ar aduce schimbări mari. Diana Okazaki este o altă moldoveancă din Japonia, care a votat deja. Căsătorită de câțiva ani cu un japonez, Diana spune că  a votat pentru schimbare și pentru ca atunci când se va întoarce în Republica Moldova să se simtă cu adevărat acasă.

Moldovenii din Londra au făcut cozi la secțiile de votare înainte ca acestea să se deschidă. Deși plouă și este frig, oamenii nu cedează.

„Suntem la secția de votare din Londra Beckton și deja cozile s-au format. Afară plouă”.

Iar la o altă secție de votare din Capitala Marii Britanii s-a format coadă de sute de metri de o parte și de alta a străzii.

„Rândul se întinde pe două părți, și pe stânga și pe dreapta. Moldovenii din diaspora au venit să voteze masiv”.

 „Ploaia, vântul, nimic nu ne sperie. Acum sau niciodată!”

La cozi de sute de metri stau şi moldovenii din Mestre, Italia.

„Toată lumea vrea să voteze, azi cred că secția va lucra până la 11 seara. Altfel, cum o să reusească toți acești oameni? Aici sunt deja vreo mie de oameni în rând”.

Aceeași situație este și la Frankfurt, Germania.

„Ia uitați-vă, aici e calea ferată. Wow, nu pot să cred, eu sper să aibă toți răbdare și să nu plece acasă, să voteze”.

Și la Stuttgart, Germania, moldovenii au venit în număr amre să-și exercite dreptul la vot. Cei cu copii mici au avut prioritate și au stat la o altă coadă.

„Uitați-vă ce e aici, ora 09.00 și e foarte multă lume! Mama mia!”.

Și cetățenii moldoveni din București s-au mobilizat să-și voteze președintele.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la ora 11:30, au votat peste 60 de miii de cetățeni moldoveni stabiliţi peste hotare.

În total, în străinătate au fost deschise 139 de secţii de votare, dintre care cele mai multe, 30 la număr, sunt în Italia. În top urmează Federația Rusă, unde sunt amplasate 17 secții de votare. În România sunt deschise 13 birouri electorale, iar în Statele Unite ale Americii cu unul mai puțin.


Preluat de la: Publika.md