Moara de apă din Beloci a fost restaurată

Aceasta este cea mai mare moară din regiune. În perioada cînd era funcțională, moara de apă din Beloci producea cîteva tipuri de făină. Ultima dată moara a fost pornită în anul 2000.

În urma procesului de restaurare și conservare, edificiul morii este protejat de condițiile meteo neprielnice și va rezista încă cel puțin 20-30 de ani. De asemenea, a fost amenajat și teritoriul din preajma morii, care e situat chiar pe cursul rîului Beloci.

„Am putea face un punct turistic atractiv aici. Obiectivul în sine este interesant, odată ce moara a fost construită pentru acele vremuri fără metal și fără ciment, fără cuie, doar piatră cu piatră. Pentru acea perioadă e o construcție colosală. În interior avem echipamentul acelor timpuri păstrat și servesc drept exponate de muzeu”, menționează Alexandru Maleandra, proprietarul morii de apă.

Moara de apă din Beloci a fost restaurată și conservată grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Programul contribuie la sporirea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale rîului Nistru prin implicarea acestora în proiecte comune.


Preluat de la: Noi.md