Misterul ”Nemesis”: a fost găsită corabia care a dispărut fără urmă acum 100 de ani

Organizația Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation of Australia (CSIRO) a rezolvat misterul vechi de un secol în legătură cu scufundarea vasului Nemesis. Vaporul Nemesis a dispărut fără urmă în iulie 1904, în timp ce transporta cărbune de la Newcastle la Melbourne, fiind prins într-o furtună violentă în largul coastei New South Wales, scrie IFLScience.

În ciuda faptului că echipajul unui alt vas care, la fel, a nimerit în furtună, l-a văzut ultima dată în apropiere de Wollongong, cercetătorii nu au reușit să localizeze vaporul de 73 de metri lungime mai bine de 100 de ani.

În 2022, compania Subsea Professional Marine Services a găsit epava la 26 de kilometri în largul mării, în timpul căutării containerelor pierdute în largul coastei Sydney.

Heritage New South Wales a cerut CSIRO să efectueze investigații suplimentare. Cu ajutorul unor ecografe de ultimă generație, echipa a cartografiat fundul mării și apoi a instalat camere de luat vederi pentru a supraveghea epava. Oamenii de știință intenționează să colecteze imagini video ale epavei pentru a crea un model 3D al Nemesis în starea sa actuală.

Potrivit inginerului hidrograf al CSIRO, Phil Vandenbossche, „Epava este situată în apropierea marginii platformei continentale și se află în poziție verticală pe fundul mării, dar prezintă deteriorări și distrugeri semnificative atît în partea din față, cît și în spate”. Structurile cheie, cum ar fi cele două ancore ale navei, au putut fi identificate în timpul inspecției vizuale.

Dr. Brad Duncan, arheolog maritim principal, a subliniat importanța descoperirii: „Această descoperire și confirmare a identității epavei nu numai că oferă informații arheologice importante despre navă și evenimentul naufragiului, dar, mai important, poate aduce o oarecare alinare familiilor și prietenilor celor care au murit la bord, deoarece este un loc în care îi pot deplînge pe cei dragi”.

Descoperirea vasului Nemesis adaugă un nou capitol la miile de naufragii de pe coasta australiană, lăsînd să se înțeleagă că există multe alte povești ascunse care așteaptă să fie descoperite.


Preluat de la: Noi.md