MISIUNE ISTORICĂ! Lansarea misiunii NASA – Space X a avut loc cu succes

Lansarea unei misiuni în spaţiu, pe care americanii o numesc istorică, a avut loc aseară, în jurul orei 22:20, ora Moldovei. Astronauții NASA Doug Hurley și Bob Behnken au zburat la bordul noii capsule Crew Dragon, concepută de Space X, de pe cosmodromul din Florida. Este o premieră după nouă ani când un echipaj uman decolează cu o navă cosmică, ce aparține unei companii private din SUA.

”Cinci, patru, trei, doi, unu, zero. Aprindere! Lansare Falcon 9 și Crew Dragon. Haide, NASA! Haide, SpaceX! Viteză bună, Bob și Doug!”

Momentul a fost urmărit de americanii, care au umplut plajele din Florida cu câteva ore înainte de lansare, dar şi de președintele Donald Trump. De altfel, tot mapamondul a văzut evenimentul în online.

După ce s-au aprins motoarele rachetei, reprezentanții Space X au anunțat că s-au desprins treptele, iar după aproximativ 20 de minute, capsula a fost plasată pe orbită. Aceasta se îndreaptă spre Stația Spațială Internațională și ar trebui să ajungă acolo în jurul orei 17:30. Donald Trump a declarat că evenimentul este, mai degrabă, unul eroic.

„Am simțit acel sentiment de mândrie și de unitate, ce reprezintă poporul american. Astăzi marcăm reînnoirea angajamentului față de viitorul Americii în spațiu. Să ne angajăm, totodată, şi într-un viitor luminos pentru toți cetățenii noștri chiar aici, pe pământ”, a spus Donald Trump, președintele Statelor Unite.

În ciuda insistențelor autorităților ca oamenii să rămână acasă pentru a fi în siguranță, mulți au ignorat recomandările pentru a fi martori ai evenimentului.

„Au răsunat ropote de aplauze. Sper că toată lumea să aibă aceeași speranță, pe care au avut-o oamenii de aici.”

”E ca și cum visul meu a devenit realitate. Acela de a vedea un echipaj uman cum zboară în spațiu. Este un lucru extraordinar.”

Nu se știe cât va dura misiunea capsulei Crew Dragon. Aceasta este dotată cu panouri solare și în condiții optime ar putea funcționa până la 119 zile în spațiu. Lansarea fusese programată inițial pentru 27 mai, însă cu 17 minute înainte de decolare, evenimentul a fost anulat, din cauza vremii nefavorabile.

CITEȘTE ȘI: Urmărește LIVE lansarea astronauților în spațiu de către NASA și SpaceX


Preluat de la: Publika.md