Ministrul sănătății din Mongolia a demisionat, după un scandal legat de cum a fost tratată o femeie confirmată cu COVID imediat după ce a născut

Mii de oameni au ieșit în stradă în Mongolia, înfuriați de cazul ueni femei care a fost transportată în carantină imediat după ce a născut, alături de bebelușul ei. Aceasta a fost urcată într-o ambulanță, cu hainele în care era îmbrăcată atunci când a născut, în timp ce afară erau -20 de grade Celsius. În urma manifestanției, ministrul sănătății din țara din Asia Centrală și-a dat demisia, scriu publicațiile mongole Montsame și Ikon.

Mongolia s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari proteste din ultima perioadă, cauzate parțial și de răspunsul țării în lupta cu COVID. Ferită până în luna noiembrie a anului trecut de de pandemie, țara a impus măsuri un lockdown dur, după ce a înregistrat primele cazuri. Iar măsurile au afectat cel mai mult clasa muncitoare, care s-a plâns că nu mai are acces la servicii medicale din partea statului. Cazul unei mame, care a născut la cea mai mare maternitate din capitala Ulan Bator, a provocat și mai multă nemulțumire în rândul oamenilor. Femeia a fost diagnosticată cu COVID-19 la scurt timp după naștere, iar aproape imediat a fost „ridicată” din spital, fără să fie îmbrăcată cu haine groase, și dusă în carantină, alături de bebelușul ei. Imaginile cu femeia care iese din maternitate în papuci cu haine subțiri pe ea au fost difuzate de o televiziune mongolă și au dus la organizarea unor manifestații.

Oamenii au ieșit pe străzi pentru a cere demisia ministrului, dar și a celor responsabili.

În urma protestelor, premierul țării a convocat o reuniune de urgență a Guvernului, în urma căreia ministrul sănătății, dar și șeful Comisiei Naționale de Urgență, responsabil cu strategia țării în lupta cu COVID, și-au dat demisia. „În ciuda faptului că nu este responsabilitatea mea imedaită, regret că acești oameni neglijenți, care dau dovadă de lipsă de compasiune, lucreză pentru statul mongol”, a declarat șeful Comisiei Naționale de Urgență din Mongolia.

La rândul său, ministrul sănătății a recunoscut că sistemul sanitar al țării este unul limitat, fiind nevoie de eforturi semnificative pentru îmbunătățirea acestuia. El a lăudat însă eforturile făcute de cadrele medicale pentru a ține pandemia sub control. „Toate eforturile au fost făcute pentru a îmbunătăți acest sistem sanitar precar, iar unele îmbunătățiri au fost făcute. Acțiunea iresponsabilă a unor oameni nu trebuie să fie un motiv pentru a respinge efortul făcut de cele 57.000 de cadre medicale din țară”, a declarat ministrul sănătății mongolez al sănătății, T.Munkhsaikhan, scrie libertatea.ro.


Preluat de la: Publika.md