Miniştrii de Externe din Armenia şi Azerbaijan s-au întâlnit la Moscova pentru negocieri privind un armistițiu

Armenia şi Azerbaijan au acceptat să se aşeze la masa de negocieri. Miniştrii de Externe ai celor două state s-au întâlnit la Moscova pentru discuţii în vederea încetării luptelor din regiunea separatistă Nagorno-Karabah. Întrevederea a avut loc la iniţiativa lui Vladimir Putin, care a propus joi celor două părţi încetarea temporară a violenţelor. Invitaţia preşedintelui rus vine la aproape două săptămâni de la escaladarea conflictului dintre azeri şi etnicii armeni separatişti.

Potrivit unui comunicat emis de Kremlin, Rusia cere Armeniei şi Azerbaijanului să pună capăt ostilităţilor pentru a face schimb de morţi şi de prizonieri. Negocieri privind pacea în regiunea Nagorno-Karabah au loc în paralel şi la Geneva. Reprezentanţii Statelor Unite, ai Rusiei şi ai Franţei au avut joi o întrevedere la care ar fi participat şi ministrul azer de Externe, notează France 24. Nu se ştie deocamdată nimic despre rezultatele întrevederii.

Diplomaţii din cele trei ţări se vor întâlni din nou în 12 octombrie pentru a discuta şansele de a media o încetare a luptelor în regiunea separatistă. Între timp, în Nagorno-Karabah nu se întrevăd semne de pace. Ministerul azer al Apărării a anunţat că a cucerit oraşul Jebrail, după şapte zile de confruntări pe front.

Joi, Armenia a acuzat Azerbaijanul de bombardarea catedralei armene din Şuşa. În momentul atacului, în lăcaş s-ar fi aflat femei şi copii, care au scăpat nevătămaţi. Doi jurnalişti ruşi au fost răniţi, însă, potrivit Euronews. Baku neagă acuzaţiile Erevanului şi menţionează că armata azeră nu atentează asupra monumentelor religioase şi istorice.

Conflictul din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, vechi de aproximativ 40 de ani, a escaladat în 27 septembrie.


Preluat de la: Publika.md