Ministerul Educației: Mai multe școli din țară vor fi renovate în acest an

„ În acest an, 5 școli vor fi renovate capital, în cazul a încă 5, urmează să desfășurăm achizițiile și procesul de renovare să fie lansat în 2024. Volumul total de investiții pentru aceste 10 școli se va ridica la 20 de milioane de euro, aproximativ cîte 2 milioane pentru fiecare școală. Iar în 2025, să continuăm cu celelalte 25 instutuții de învățămînt. Ne propunem să căutăm finanțare, sîntem în căutare a încă 50 de milioane de euro”, a declarat Dan Perciun.

„În anul acesta, vor ajunge în Republica moldova 70 de autobuze, care vor fi distribuite în raioane pentru a asigura posibilitatea elevilor de a accesa școli mai bune, în special școli din Rețeaua Școlilor Model”, a mai spus ministrul.

De asemena, se preconizează modificări la Codul Educației, care vor prevedea o alocație lunară de 50 de euro pentru părinții care au copii în școli cu mai puțin de 50 de elevi, dar doresc să le asigure studii în școli mai bune din apropiere.

Pentru copiii transportați, Ministerul își propune să asigure alimentație gratuită: „Sîntem în discuții cu Ministerul Fianțelor pentru a identifica resursele necesare ca pîna în 2025 să asigurăm acest lucru”.

Rețeaua Școlilor Model este una dintre prioritățile Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2024, prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă. Printre priorități este și investiția în cadrele didactice.

Astfel, în 2024 circa 1600 de profesori vor beneficia de recalificări didactice, de două ori mai mulți decît anul trecut. De asemenea, va fi implementat un program separat de îmbunătățire a competențelor digitale ale profesorilor, pentru a putea alinia educația la noile tehnologii.

O altă prioritate este sporirea gradului de protecție a profesorilor, prin prevederi noi în Codul Contravențional. Ministrul Educației a făcut referire și salariile profesorilor, care vor fi majorate din acest an cu 15%.


Preluat de la: Noi.md