Ministerul Educaţiei a confirmat ilegalitatea diplomei de master a consilierului prezidenţial Ala Nemerenco

Scandalul diplomei de master a consilierului prezidenţial Ala Nemerenco e departe de a se încheia. Ministerul Educaţiei a confirmat oficial că documentul a fost eliberat ilegal într-un răspuns acordat deputatului socialist Alla Darovannaia, care îi cere acum Alei Nemerenco să demisioneze.

Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, diploma Alei Nemerenco a fost eliberată contrar Legii Învăţământului şi Regulamentului privind învăţământul postuniversitar. Nu există un ordin de admitere la studii, un ordin de aprobare a componenţei comisiei şi nici procesul verbal în baza căruia a fost eliberată diploma de master. Ministerul a precizat că Şcoala de Management în Sănătate Publică, care a emis diploma, nu a prezentat situaţia academică pentru anii de studii.

Deputatul socialist Alla Darovannaia i-a cerut Alei Nemerenco demisia de onoare. Am sunat la consilierul prezidenţial pentru o reacţie la informaţiile prezentate de Ministerul Educaţiei şi la solicitatea de a demisiona, dar nu ne-a răspuns la telefon. Acum două săptămâni, Nemerenco a negat ilegalitatea obţinerii diplomei şi a precizat că toate cursurile făcute peste hotare pentru a forma curricula Şcolii de Management în Sănătate Publică „au fost echivalate prin această diplomă de master”.

Contactat de postul nostru de televiziune, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Sorina Ştefârţă, a răspuns că Alei Nemerenco nu i se va cere demisia până când nu se va confirma veridicitatea informaţiilor prezentate de Ministerul Educaţiei. La rândul său, ministerul a evitat să ne răspundă dacă diploma Alei Nemerenco va fi anulată şi ce instituţie ar face acest lucru.

Serviciul de presă ne-a îndemnat să trimitem o solicitare scrisă, ceea ce am şi făcut, dar nu am primit încă un răspuns. Ministerul Educaţiei i-a cerut Universităţii de Medicină să organizeze o evaluare internă la Şcoala de Management în Sănătate Publică şi să înlăture eventuale deficienţe şi nereguli.

Prim-prorectorul pentru activitate didactică a USMF „Nicolae Testemiţanu”, Olga Cerneţchi, ne-a comunicat că deocamdată nu a primit solicitarea oficială de la minister, dar ne-a informat că instituţia s-a autosesizat şi că Şcoala este în proces de autoevaluare. Cerneţchi a mai precizat că diploma Alei Nemerenco a fost eliberată din oficiu la ordinul Ministrului Sănătăţii din anul 2007, tot atunci fiind eliberate diplome de master şi pentru alţi şase responsabili şi personalităţi din medicină.

Pe de altă parte, Oleg Lozan, directorul Şcolii de Management în Sănătate Publică, contestă răspunsul ministerului Sănătăţii referitor la legalitatea diplomei emise Alei Nemerenco. Lozan consideră că toată situaţia e de fapt un atac de calomniere a instituţiei pe care o conduce şi ameninţă cu instanţa de judecată.


Preluat de la: Publika.md