Ministerul Agriculturii spune cîte hectare de grîu sînt cultivate în cîmpurile țării

Producția globală estimată este de circa 1,4 – 1,5 milioane de tone. „Această cantitate asigură necesarul de pîine din punct de vedere al securității alimentare. Circa 350 mii tone de grîu se procesează pentru făină, 70 mii în calitate de material semincer, 180-185 mii tone se utilizează în calitate de furaje. Din recolta anului 2023, Republica Moldova a exportat o cantitate record de grîu de toamnă depășind nivelul de un milion de tone”, estimează Ministerul Agriculturii.

„Din considerentul că perioada de recoltare este în toi, datele indicate pot fi diferite, luînd în calcul că informația vine sistematizat, iar în unele cazuri cu rețineri la direcțiile agricole raionale sau din lipsa de timp a fermierilor de a prezenta date precise”, a explicat MAIA.

Orzul este semănat anul acesta pe o suprafață de circa 60 mii ha, inclusiv circa 11 mii ha orz de primăvară. Se estimează o recoltă de circa 215 mii tone. Circa 50% din producție este utilizată la furajarea animalelor, iar exporturile variază între 30 mii tone și 150 mii tone, în funcție de producția recoltată, rezumă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.


Preluat de la: Noi.md