Milioane de turci sunt așteptați duminică la vot

O victorie i-ar permite – cred analiștii – să modifice din nou legea fundamentală pentru a-și asigura posibilitatea de a candida încă o dată pentru un mandat – al patrulea – de președinte.

De un timp, Istanbulul este înțesat de afișe și banere cu chipurile și sloganurile celor care rîvnesc la fotoliul de primar. Dovadă că opoziția turcă nu mai face front unit în fața partidului AKP al președintelui Erdogan.

Emre Erdogan, profesor de științe politice la Universitatea Bilgi: „Istanbulul e cireașa de pe tort fiindcă acolo trăiește o pătrime din populația Turciei. Are, potrivit estimărilor, 20 de milioane de locuitori. În al doilea rînd, are un buget uiaș. Primăria controlează un buget care poate atinge o valoare de 10-15 miliarde de dolari.”

Ekrem Imamoglu (imamolu), care a reușit într-un scrutin aprig contestat să-și proclame victoria la Istanbul, e considerat principalul rival al președintelui Erdogan. Cu șanse de a-i lua locul la președinție pe viitor, mai ales dacă revendică un nou mandat de primar.

Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului: „Vă promit că în Istanbul vom impune un nou standard de încredere și responsabilitate publică.”

Președintele Tayyip Erdogan își folosește uriașa influență pentru a-l ajuta pe birocratul Murat Kurum să recupereze Istanbulul.

Murat Kurum, candidat: „Promisiunea lui Murat Kurum e promisiunea lui Recep Tayyip Erdogan.”

Analiștii sînt de părere că un rezultat bun al partidului său la alegerile locale îl va face pe președinte și mai hotărît în intenția de a modifica legea fundamentală. Erdogan și-ar dori încă o șansă la președinție, în 2028, cînd i se încheie cel de-al treilea mandat.


Preluat de la: Noi.md